Fler nyheter
Närbild på en hand som håller i en patients hand.

1 april 2020

Vårdbesök för patienter över 70 år ställs in

Från och med måndag den 6 april skjuter Region Kronoberg upp alla mottagningsbesök som kan vänta för personer över 70 år. Det gäller besök i hela vården så som sjukhusen, vårdcentraler, tandvård och psykiatri. Detta görs för att minska risken för smittspridning av covid-19 bland äldre personer.

Vi gör den här åtgärden eftersom vi måste vara extra rädda om våra äldre invånare just nu. Men vi kommer naturligtvis göra en medicinsk värdering i varje enskilt fall om besöket är nödvändigt att genomföra just nu eller inte, säger Maria Wiltz, sjukhuschef.

Fortsatt är även planerad kirurgi och ingrepp som kan vänta inställda. Det görs en avvägning i varje enskilt fall och det är samma riktlinjer som gäller i hela länet. Anledningen är att många medarbetare är hemma med förkylningssymtom eller för att vårda sjuka barn och att det just nu pågår en utbildningsinsats.

Fler utbildas i intensivvård

Det är bland annat personal från andra enheter som utbildas för att kunna bistå i vården på intensivvårdsavdelningen.

Vi vill ha en färdig beredskap för den dagen vi har fler patienter som behöver intensivvård. Så ser det ut i resten av landet och det är väldigt osannolikt att det inte kommer drabba oss också, säger Maria Wiltz.

Arbetet med att säkra personalförsörjningen inför ett högt tryck på vården pågår samtidigt på flera olika nivåer. Administrativ personal med vårdutbildning erbjuds en reaktiveringsutbildning. Och i dagarna får alla sjuksköterskestudenter i länet ett brev där de erbjuds att jobba extra inom vården under coronakrisen. I brevet poängteras dock att det är viktigt att studenterna samtidigt fortsätter studera, så att de får sin examen enligt plan.

Stanna hemma om du har symtom

Fortsatt vill vi i regionen vädja till den som har ett bokat besöka i vården men har förkylnings- eller influensasymtom att stanna hemma. Vi tar inte betalt för besök som avbokas senare än 24 timmar innan.

Vi tar inte emot några oanmälda besök i vården, utan uppmanar vårdsökande att alltid ringa och boka en tid, med undantag för våra akutmottagningar.

I vården separeras patienter med förkylnings- eller influensasymtom från patienter utan symtom. De med symtom tas in genom en särskild ingång och får träffa personal i skyddskläder.

Kontakt

Maria Wiltz

Sjukhuschef Centrallasarettet Växjö och Ljungby Lasarett

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 046470588104, 046709844767

Relaterade nyheter

Nu erbjuds antikroppstester i regionen

3 augusti 2020

Från och med onsdagen den 5 augusti erbjuder Region Kronoberg allmän provtagning för antikroppar mot covid-19. Testet görs för att bekräfta om en person tidigare har haft en covid-19-infektion. Prover...

Lägesrapport från Region Kronoberg 30 juli

30 juli 2020

Endast ett fåtal covid-19-patienter är inlagda på sjukhus, och inga vårdas på IVA. Samtidigt påbörjas nu förberedelserna inför hösten då gymnasieskolor och högskolor börjar bedriva undervisning på pla...

Fortsatt viktigt att följa rekommendationer under sommarresorna

16 juli 2020

Den nedåtgående trenden fortsätter i hela Sverige, och även i Kronobergs län. Men när fler människor reser under semesterperioden finns det risk för regionala och lokala utbrott av covid-19.

Grimslövs folkhögskola startar natur- och vildmarksutbildning

10 juli 2020

I spåren av coronapandemin är intresset för natur- och friluftsliv stort i Sverige. Nu startar Grimslövs folkhögskola en ny utbildning för den som vill upptäcka svensk natur och vildmark och kunna för...