Fler nyheter
Porträttbild av Emma Andersson och en entré till en vårdcentral. Emma Andersson är rehabkoordinator och arbetsterapeut i primärvården.

24 september 2020

Vårdcentralen stöttar efter covid-19

Patienter som har långsiktiga besvär efter covid-19 börjar söka till vårdcentralerna. En del av dem blev sjuka i början av pandemin innan testningen kommit igång, och därför är diagnosen inte alltid säkerställd.

– Men vi tar hand om patienterna på det sätt som deras tillstånd kräver, säger Emma Andersson, rehabkoordinator och arbetsterapeut i primärvården.

Det har varit rätt lågt söktryck till vårdcentralerna under vår och tidig höst, när det brukar vara högt. Emma tror att det kan bero på att människor i allmänhet sänkt tempot på grund av pandemin. Rädsla för smitta kan också ha gjort att folk har avhållit sig från att söka till vårdcentralen.

Trötta och nedstämda patienter

Men nu kommer patienterna igen, och bland dem de ofta mycket trötta patienter som haft covid-19.

Trötthet är nog det vanligaste symtomet. Det kan vara en trötthet som i värsta fall övergår i utmattning utan behandling. Vi ser också minnes- och koncentrationssvårigheter, nedstämdhet, oro och ångest av olika grad, säger Emma Andersson.

Patienterna kan ha andningsvårigheter i form av andfåddhet och svårigheter med djupandning, och sömnsvårigheter är vanligt.

Dessa symtom skiljer sig egentligen inte från hur man kan må efter en vanlig infektion eller symtom man kan få av andra skäl, men vi vill gärna berätta att vi har hjälp att ge och att man absolut inte ska dra sig för att söka den.

Däremot har vi inte svar på alla frågor. Vi vet för lite om covid-19 än så länge.

Från frisk till totalt knockad

Att bli sjuk i covid-19 kan vara chockartat. Särskilt för personer som i vanliga fall är friska och aktiva och i god form. Ett nytt och nästan okänt virus slår ner som en blixt från en klar himmel.

Man kan bli helt överrumplad. Från frisk till totalt knockad. Bara den upplevelsen kan ge en akut stressreaktion.

Högkvalificerad vård utan remiss

När man bokat tid på vårdcentralen, via telefon eller 1177.se, blir första steget att svara på frågor som ger vårdpersonal vägledning i om patienten ska träffa en läkare eller rehabkoordinator. Därefter görs bedömningen av vilka eller vilken personalkategori patienten kan behöva hjälp av fortsättningsvis. Både arbetsterapeuter, fysioterapeueter/sjukgymnaster, psykosocialresurs eller specialister i allmänmedicin finns tillgängliga och kan kopplas in. Rehabresurserna kan man söka direkt utan remiss, gärna genom att söka upp primärvårdsrehab på 1177.se, understryker Emma.

Uthållighet viktigt för att bli frisk

Vad kan vårdcentralen hjälpa till med? Kort sagt är det att stödja patienten i att hitta egna strategier.

Vi måste börja med att kolla hur det såg ut innan man blev sjuk. Vad gjorde man, vad kunde man, vad är annorlunda? Det kan behövas nya strukturer och rutiner. Det finns hjälpmedel för minnet till exempel, i form av kalendrar och appaviseringar. Man kan behöva påminnas om att pausa. Kroppens signaler är kanske inte tydliga, men återhämtning måste ske i rimlig takt. Till och med en så enkel sak som att bli påmind om att dricka kan behövas när man är i återhämtningsfasen. Mat, sömn, vila, socialt umgänge och fysisk aktivitet – det kan låta enkelt men det kan vara mycket svårt, säger Emma Andersson.

Ny energi

För ångesthantering finns KBT, kognitiv beteendeterapi, både via nätet och på annat sätt. Det finns sömnskola – ibland kan det handla om att muskelsvaghet kräver att man hittar andra viloställningar. Sjukgymnasten ger rörlighetsträning, avslappningsövningar och andningshjälp.

Viktigt för ett bra resultat är patientens insikt och uthållighet. Och att man inte missar att få in sådant som man mår bra av i planen, sådant som fyller på energi.

Om patienten är i arbetsför ålder är det viktigt att inte släppa kontakten med arbetsplatsen. Finns det ett motstånd kan vårdcentralen hjälpa till med detta. Arbetsgivaren har idag ett större rehabiliteringsansvar och det kan vara aktuellt att anpassa arbetsuppgifter och arbetstider efter behov.

Här är några råd till dig som drabbats av besvär efter covid-19.

  • Rör dig rätt – korta pass men ofta
  • Sitt hellre än ligg – det hjälper andningen och cirkulationen
  • Pausa – även om du inte känner dig trött
  • Använd övningar för andning och mindfulness – finns till exempel på 1177.se
  • Var noga med sömn – mat – dryck
  • Utöka vardagsaktiviteter – men stegvis
  • Begränsa tankeaktiviteter – ”gör” saker istället för att lösa problem, gå ut i naturen etcetra
  • Påminn dig själv om ovanstående, lägg in notiser i mobiltelefonen, sätt upp din plan på väggen…
  • …men låt inte rehabiliteringen stressa dig. Du behöver landa. Det tar tid!

Relaterade nyheter

Lägesrapport: Färre smittade förra veckan

27 november 2020

Förra veckan konstaterades drygt 550 fall av covid-19 i länet, en minskning jämfört med cirka 750 veckan innan.

Bodil Bruse Lundin är årets reumasköterska

26 november 2020

Bodil Bruse Lundin har blivit utsedd till årets reumasköterska 2020 av Föreningen Reumasköterskor i Sverige. Bodil jobbar på medicinkliniken i Växjö och firades med diplom och blommor.

Nybyggnation ger fler vårdplatser inom rättspsykiatrin

25 november 2020

Under onsdagen beslutade regionfullmäktige att hus M58 på Sigfridsområdet ska rivas och ersättas av en helt ny byggnad. Den nya byggnaden ger flera förbättringar för Rättspsykiatriska regionkliniken:...

Skärpta råd förlängs i länet

24 november 2020

De skärpta allmänna råd som infördes i Kronobergs län den 5 november förlängs nu till och med den 13 december. Därefter införs nationella råd som kommer gälla över jul och nyår.