Fler nyheter
Materialet som ingår i yrkeslådan. Foto: Anna Nordström

11 november 2021

Yrkeslådor till barn utmanar fördomar om yrkesval

Den 10–12 maj 2022 arrangeras Yrkes-SM i Växjö. Nu skickas 40 yrkeslådor ut till förskolor i länet. Innehållet i lådorna ska inspirera barnen till nya funderingar om yrken och utmana fördomar om tjejers och killars yrkesval.

Vi har ett positivt företagsklimat i regionen, men om den utvecklingen ska fortsätta behövs rekrytering och ökad kompetens inom flera branscher. Yrkes-SM är därför en viktig satsning och yrkeslådan blir ett startskott för samtal med barn om yrkesval och intressen, säger Thomas Ragnarsson, ordförande i regionala utvecklingsnämnden

De 40 yrkeslådorna har ett spännande innehåll som ska väcka barnens nyfikenhet kring yrken. Bland annat kommer det att finnas en barnbok om yrken, ett inkluderande Memoryspel med olika yrkespersoner och även en övning ”Gissa mitt yrke”. I övningen ska barnen ska para ihop tidigare medaljörer i Yrkes-SM med deras yrke. Det följer även med diskussionsfrågor till pedagogerna.

Catarina Lindahl Petäjä är projektledare för Yrkes-SM:

Yrkeslådan är en liten men viktig del för att tidigt uppmuntra barn att utforska olika yrken och uppmana till otraditionella och könsneutrala yrkes- och studieval. I lägre åldrar är barnen ofta öppna och kan leka och fantisera om olika yrken. Men redan i 4-års åldern börjar många barn att ”könskoda yrken”. Det innebär att de tolkar olika branscher som kvinnliga eller manliga. Därför behöver vi börja prata om jobb och utbildningar tidigare än vi gör idag. I tonåren har många redan börjat begränsa sig, säger Catarina Lindahl Petäjä, projektledare för Yrkes-SM.

Förskolorna som ska få lådorna har valts ut slumpmässigt. En av dem är Klöverängens förskola i Ljungby, där Annelie Johansson är rektor:

Vi vill vidga barnens vyer så att de kommer i kontakt med flera olika yrken som de annars inte skulle upptäckt. Barnen ska inspireras och utmanas att bredda sina tankar och intressen på ett sätt som går utöver könsstereotypa val. Vi kanske till och med tar med en barngrupp till Yrkes-SM i maj 2022!

  • Kronoberg kännetecknas av stark entreprenörsanda och hög hållbar tillväxt, men har även en av rikets mest könssegregerade arbetsmarknader - främst för att det privata näringslivet är specialiserat på branscher som av tradition haft män i arbetskraften.
  • Yrkes-SM är Sveriges största yrkestävling och medverkar till att öka intresset för olika praktiska yrken och höja statusen för svensk yrkesutbildning.
  • I Växjö genomförs evenemanget den 10-12 maj 2022 på Arenastaden. Ett 60-tal olika yrken kommer att finnas på plats. Besökarna får möjlighet att uppleva och prova på olika yrkesmoment och se Sveriges mest yrkesskickliga ungdomar tävla mot varandra.

Relaterade nyheter

Lägesrapport: 71 procent av 80+ har fått påfyllnadsdos

26 november 2021

Ett intensivt arbete pågår just nu i Region Kronoberg med att planera för vaccinationen med en påfyllnadsdos för samtliga invånare över 18 år. De externa vaccinatörerna kommer att vara kvar januari ut...

Nya uppdrag kring el, vätgas och vatten

25 november 2021

Politiken i Region Kronobergs ger sin regionala utvecklingsförvaltning utökade uppdrag. Under 2022 ska verksamheten arbeta med frågor som gör samhällets infrastruktur mer robust och säker.

Regionen sätter plan för fortsatt vaccination med påfyllnadsdos mot covid-19

24 november 2021

Under onsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten hur den fortsatta vaccinationen mot covid-19 med en tredje dos ska gå till. Fler grupper ska släppas på successivt och det behöver gå sex månader mellan d...

Regionfullmäktige sammanträder den 24 november

22 november 2021

På onsdag sammanträder regionfullmäktige i Utvandrarnas hus. Ordinarie ledamöter och tjänstgörande ersättare ska delta fysiskt. Icke tjänstgörande ersättare är välkomna att delta fysiskt.