Försenad upptäckt av bröstcancer anmäls enligt Lex Maria
En kvinna utvecklade bröstcancer mellan två undersökningar med mammografi, som ingår i den screening för bröstcancer som erbjuds alla kvinnor mellan 40 och 74 år. Nu anmäls det inträffade eftersom intervallet mellan undersökningarna var längre än socialstyrelsens rekommendation på 18–24 månader.
Patienten kallades till hälsokontroll med mammografi på ett av länets sjukhus. Där upptäcktes förändringar som visade sig vara en avancerad bröstcancer. Patienten opererades och fick genomgå omfattande onkologisk behandling.
Intervallet mellan kvinnans undersökningar med mammografi var 33 månader. Socialstyrelsen rekommenderar ett intervall på 18–24 månader. Vid kortare intervall mellan undersökningarna hade cancern kunnat upptäckas tidigare med bättre prognos och krävt mindre omfattande åtgärder.
Region Kronoberg har sedan pandemin haft långa intervall mellan undersökningarna som ingår i screening för bröstcancer. Det finns flera orsaker till att köerna inte kunnat betas av, bland annat att det finns för få bröstradiologer i länet.
Verksamheten har utrett händelsen och en åtgärdsplan har tagits fram för att öka tillgängligheten, bland annat genom ökad bemanning för att kunna utföra fler hälsokontroller och utredningar på mammografin.
Lex Maria
Vårdgivaren ska anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), denna regel kallas Lex Maria.
Enligt bestämmelserna i patientsäkerhetslagen (2010:659)
- ska hälso- och sjukvårdspersonalen rapportera risker för vårdskador samt händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en vårdskada till vårdgivaren.
- har vårdgivaren en skyldighet att utreda händelser i verksamheten som har medfört eller hade kunnat medföra en vårdskada.
- ska vårdgivaren anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada till IVO.
Syftet med utredningen ska vara att så långt som möjligt klarlägga händelseförloppet och vilka faktorer som påverkat det, samt ge underlag för beslut om åtgärder som ska ha till ändamål att hindra att liknande händelser inträffar på nytt, eller att begränsa de negativa effekterna av sådana händelser om de inte helt går att förhindra.
IVO ska säkerställa att anmälda händelser, som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada, har utretts i nödvändig omfattning samt att vårdgivaren har vidtagit de åtgärder som krävs för att uppnå en hög patientsäkerhet.
Kontakt
Peter Kidron
Chefläkare för sjukhusen
0470-58 75 79
peter.kidron@kronoberg.se
Med vänlig hälsning,
Marie Lendahls
Pressekreterare
0470-58 96 70 | 0709-84 44 22
marie.lendahls@kronoberg.se