Bilden av Kronobergs län

Kronobergs län är fantastiskt - men det kanske inte är så känt vad som är unikt med just vårt län... För dig som i olika sammanhang, muntligt eller skriftligt, ska berätta om länet finns en budskapsplattform där du kan plocka texter, formuleringar och material. Syftet är att vi i Kronoberg tillsammans ska kunna visa en enhetlig bild av vad Kronoberg är och står för, stärka platsen Kronoberg, öka intresset för länet – och i förlängningen öka inflyttningen till Kronobergs län.

Budskapen är framtagna efter workshops och samarbeten mellan flera enheter inom Region Kronoberg samt Destination Småland. De är också synkade med vad andra aktörer i länet berättar om Kronoberg, till exempel kommunerna. 

Om Kronobergs län

Visste du detta om Kronoberg?:

 • Drygt 200 000 invånare (nr 18 av Sveriges 21 län)
 • Sedan år 2002 har antalet invånare ökat varje år!
 • 9 420 kvadratkilometer (nr 14 av Sveriges 21 län)
 • 72 procent av ytan är skog, ca 25 procent är sjöar
 • Länet har fått sitt namn efter Kronobergs slottsruin vid Helgasjön norr om Växjö
 • Kommuner i länet (i storleksordning): Växjö, Ljungby, Alvesta, Älmhult, Tingsryd, Markaryd, Uppvidinge, Lessebo
 • Residensstad: Växjö (ca 94 000 invånare i kommunen)

Kronoberg är en framgångsregion!

Kronoberg är ett tillväxt-län, där det finns drivkraft och nytänkande. Länet räknas som den fjärde mest expansiva regionen i Sverige, och har en stark jobbtillväxt. 

Här startar och växer många företag. 

Här föds många goda idéer och här finns en god mylla för innovationer och uppfinningar.

(Du som ska berätta om länet får gärna ge exempel kopplat till tillväxt, företagsamhet och innovationer.)

Kronobergarna är kluriga, nyfikna och pålitliga!

En styrka med Kronoberg är människorna som finns här! Kanske har kronobergarnas historia av karga förutsättningar skapat de typiskt ”kronobergska” karaktärsdragen? Här har det ofta varit nödvändigt att vara en driftig mångsysslare som är nyfiken på nya och kluriga sätt att lösa problem och på vad som händer i omvärlden. Här är det viktigt att hjälpa till, samarbeta och att ”göra rätt för sig”. Du kommer att känna dig välkommen bland kronobergarna!

I Kronoberg finns en fantastisk natur och miljö

I Kronoberg myllrar det av skogar och sjöar. Drygt 70 procent av ytan är skog, och här finns 350 sjöar. Kronobergarna är stolta över sin natur och sin skog, och är rädda om den. Hållbarhet är viktigt för oss! (Ett exempel på det är att vår strategi för regional utveckling heter ”Gröna Kronoberg”.)

I Kronoberg finns ett brett utbud av saker att uppleva – allt ifrån att njuta av natur, kultur och historia till att äta en läcker middag på en Guide Michelin-krog. Här finns både och!

I Kronoberg finns ett blomstrande musikliv och ett rikt kulturliv med något för alla: kulturföreningar, teatrar, museer, konst och film. Idrott- och friluftsliv är stort i länet, med både elitlag som Växjö Lakers och Växjö DFF och mängder med idrotts- och friluftsföreningar för barn, ungdomar och vuxna. Men här finns också stadsliv med nöjen, gågator, shopping, caféer, pubar och restauranger. I Växjö finns faktiskt en restaurang som fått en stjärna i Guide Michelin! 

I Kronoberg kan du leva gott och enkelt

Här finns en blandning av lantliv, småstad och pulsen i en större stad. Det är nära till det mesta, enkelt att ta sig fram – och vi krånglar inte till det så mycket… I Kronoberg är det enkelt att leva – och det finns plats för dig! Priser på boende ligger långt ifrån storstädernas, och det är ”livspusselvänligt” att leva här.

Korta budskap om Kronobergs län

 • Det går bra för Kronoberg! Vi har jobbtillväxt och ekonomisk tillväxt. Vi utmanar det stora regionerna inom områden som IT och design. Vi blir fler och fler – men det finns plats för dig också!
 • Likt en humla som flyger (fast den kanske egentligen inte borde kunna) ”flyger” Kronoberg! Det går framåt för oss; vi växer och utvecklas – fast vi inte alltid har haft de bästa förutsättningarna. Ur steniga åkrar kommer envishet och förmåga till problemlösning…
 • Kronoberg är som ett litet storstadsområde där det finns ”både och” – såväl lugn och naturupplevelser som puls och framåtanda. Här finns förutsättningar för dig att leva gott, uppleva saker och engagera sig – på det sätt som passar just dig.
 • I Kronoberg förenas innovation och tradition. Här finns kluriga entreprenörer och en historia med envisa mångsysslare och nytänkare. Vi bevarar våra traditioner och tar vara på våra resurser, men tar dem in i framtiden – till exempel i form av trädesign och glaskonst.
 • Kronoberg ligger i Småland, mitt i södra Sverige. Här finns det mesta man behöver – men vill man så är det enkelt att ta sig till kusterna (ca 10 mil till både öst-, väst- och sydkusten), storstäder som Köpenhamn, Göteborg och Malmö eller vidare ner på kontinenten. I Växjö finns en flygplats med både inrikes- och utrikesflyg, och Alvesta är en knytpunkt för järnvägen.
 • Kronobergarna är nyfikna på dig! Här blir du sedd, här blir du någon. Vi har en tradition av samarbete, nyfikenhet på omvärlden och intresse för det som är nytt. Du kommer att känna dig välkommen här!
 • I Kronoberg är det enkelt att leva gott – och länge! Här är medellivslängden för kvinnor högst i Sverige, näst högst för män.

Låt mig berätta om Kronoberg i Småland, en plats där människor har levt och verkat bland skog, sten och sjöar under lång tid. Närheten och beroendet av naturen har format invånarna som är enkla, praktiska och kluriga – att vara en driftig mångsysslare har ibland varit nödvändigt för att klara sig. Driftigheten har format ett näringsliv som består av lantbruk, verkstäder, industrier och tjänsteföretag – allt från små till multinationella företag. Basresursen har ofta varit trä, både som råvara och energikälla. Här finns en stark tradition av design av trä och glas som kan användas innovativt för att lösa framtidens utmaningar. 

Historierna om de som valde att lämna Sverige från 1800-talets slut är också en del av Kronobergs historia. Några av de första som reste kom från södra delen av Kronoberg – människor som reste bort från dåliga ekonomiska förhållanden, bristen på billig mark, religiös ofördragsamhet eller politisk omyndighet. Goda tider i Amerika sammanföll dessutom med dåliga tider i Sverige.

Mer än 150 år senare har pendeln svängt – människor flyttar till Kronoberg. Det råder goda tider i området, en plats där människorna lärt sig hantera regionens historiskt sett karga förutsättningar och skapat sin egen framgång. En plats där invånarna över tiden stärkt sina vinnande karaktärsdrag driftighet, envishet och klurighet.

Kronoberg rankas som den fjärde mest expansiva regionen i Sverige och har en stark jobbtillväxt med arbetstillfällen som är spännande och utmanande. Tillväxten drivs också av en hög exportandel vilket visar att företagen är konkurrenskraftiga och snabba på att möta sina kunders förändrade behov. Den småländska strävsamheten och sparsamheten har lett till starka kundrelationer som har bestått över tid. Linnéuniversitetet är en motor som bygger upp och fyller på med nödvändig kunskap och unga människor i början av sin karriär.

Bland kronobergarna finns det en god och ärlig vilja att hjälpa till och göra rätt för sig. Hjälpsamheten utvecklar sig naturligt till goda och stabila relationer. Att göra rätt för sig leder till en driftighet och förmåga att ständigt vilja förbättra. Det är ett månghundraårigt arv av finurlighet och uppfinningsrikedom präglat av viljan att lyckas och nå resultat oberoende av förutsättningar.

I Kronoberg kan du uppleva både starka och fina naturupplevelser. Boendemöjligheterna spänner mellan centrala lägenheter och villor i Växjö till nybyggda eller äldre hus i naturnära orter med t ex häststall, sjötomt eller en odlingslott. Miljön är trygg och barnvänlig. De korta avstånden möjliggör en aktiv fritid. Du kan leva ett enkelt och bekvämt liv med fokus på som du tycker är viktigt för dig, vare sig det är tid för familjen eller hälsa, friluftsliv, kulturliv, sport, jakt eller fiske.

Här kan du må bra och få tid att leva på riktigt!

Senast uppdaterad: 22 april 2022