Yrkes-SM 2022

Den 10–12 maj 2022 hölls Yrkes-SM i Arenastaden i Växjö. Evenemanget lockade mer än 80 % av Kronobergs högstadieelever och nådde även publikrekord med totalt 22.403 besökare. Yrkes-SM är Sveriges största satsning för att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningar. Evenemanget är en viktig del i arbetet med regionens kompetensförsörjning.

Vad kommer att hända?

Yrkes-SM genomfördes på Arenastaden i Växjö den 10–12 maj 2022. Under tre dagar, mellan 10–12 maj, visade över 170 av Sveriges yrkesskickligaste ungdomar upp sina färdigheter inom  olika yrken. Årets evenemang slog även publikrekord med flest besökare någonsin i Yrkes-SM:s historia.

Besökande skolelever och allmänhet fick se praktiska yrken live på nära håll, få svar på frågor och prova på olika yrken på ett kul sätt. Bland annat fick de testa att klättra på höga höjder, måla, ge första hjälpen, styra robotar, köra simulatorer och mycket annat. Det fanns även studie- och yrkesvägledare, branschexperter och yrkesverksamma ungdomar att prata med.

Varför arrangerades Yrkes-SM i Kronoberg och Växjö?

Kronoberg kännetecknas av stark entreprenörsanda och hög hållbar tillväxt, och företagsklimatet i regionen rankas av Svenskt Näringsliv bland de främsta i Sverige. För att den positiva utvecklingen ska fortsätta behövs både ökad kompetens och rekrytering inom flera branscher. Yrkes-SM 2022 blev därför ett strategiskt viktigt evenemang för att öka intresset för yrkesutbildningar och bristyrken – och för att uppmuntra till otraditionella och könsneutrala yrkes- och studieval.

Besökare

Det var fritt inträde till Yrkes-SM för såväl skolklasser som allmänhet. Skolklasser i Kronoberg (åk 5, 6, 7, 8, 9 och gy åk 1) fick dessutom möjlighet att boka kostnadsfria bussresor till och från Yrkes-SM.

Yrkes-SM blev också en uppskattad mötesplats för branscher, näringsliv och intresseorganisationer.

Hållbart evenemang

Genomförandet av Yrkes-SM involverade tusentals människor, resor och transporter. Region Kronoberg har aktivt jobbat med hållbarhet i varje beslut kring evenemanget. 

Yrkeslåda till förskolor

Region Kronoberg jobbar långsiktigt för att inspirera barn och ungdomar att utforska olika yrken och uppmana till otraditionella och könsneutrala yrkes- och studieval. Som en del i det arbetet skickades över 100 "Yrkeslådor" ut till förskolor i länet inför Yrkes-SM. Yrkeslådorna innehöll: en barnbok om yrken, ett inkluderande Memoryspel med olika yrkespersoner och även en övning ”Gissa mitt yrke”. Syftet med satsningen var att tidigt väcka nyfikenhet kring olika yrken och motverka fördomar om tjejers och killars yrkesval. Yrkes-SM besöktes av över 100 förskolebarn. 

Yrkes-SM 2022 arrangerades av Region Kronoberg, Växjö kommun och WorldSkills Sweden.

Läs mer om Yrkes-SM, öppnas i nytt fönster

Prenumerera på information

Vill du ha fortlöpande information om evenemanget?

Anmäl dig till Yrkes-SM:s nyhetsbrev, öppnas i nytt fönster

Senast uppdaterad: 23 maj 2022