Emmy vill inspirera fler tjejer

Emmy från Alstermo blev Sveriges bästa elektriker 2018. Sedan dess har hon jobbat vidare som elektriker på en lokal elfirma och även försökt att inspirera fler tjejer att välja elbranschen.

”När slutsignalen gick var jag säker på att jag inte hade vunnit. De andra var snabbare än jag. Men sedan visade det sig att jag hade varit noggrann och utfört uppgiften mer korrekt. Så det blev guld ändå!”

Emmy från Alstermo, Uppvidinge kommun blev Sveriges bästa elektriker 2018. Sedan dess har hon jobbat vidare som elektriker på en lokal elfirma och även försökt inspirera fler tjejer att välja elbranschen.

”Det har varit en oväntad vinst för mig, att inse att jag kan motivera tjejer att utbilda sig till elektriker. Jag har till exempel besökt min gamla gymnasieskola och berättat vad yrket innebär, och det är tjejer som hört av sig till mig och ställt frågor. Det känns väldigt bra att vara med på ett litet hörn och påverka så att branschen på sikt blir mer jämställd.”

 Ett starkt minne från Yrkes-SM i var bredden av olika yrken som var på plats under evenemanget.

”Jag upptäckte yrken som jag inte ens visste fanns! Det var så otroligt mycket att titta på, och alla var så grymt duktiga. Jag blev både inspirerad och imponerad över allas yrkesskicklighet!”

Senast uppdaterad: 5 maj 2022