Evelina bytte bana

Evelina är en så kallad yrkesväxlare - en person som valt att byta till ett helt nytt yrke. Efter frisörprogrammet på gymnasiet tävlade hon 2007 och 2009 som frisör i Yrkes-SM och jobbade sedan i flera år som egen företagare. Nu är hon studie- och yrkesvägledare. "Jag har två drömyrken!"

"Jag började tävla i Yrkes-SM för att jag älskade allt som hade med frisöryrket att göra. När man tävlar får man verkligen möjlighet att utvecklas och utmanas inom yrket. Dessutom är jag lite av en tävlingsmänniska. I efterhand visade det sig vara bra att ha med i sitt CV och på arbetsintervjuer, att tävla innebär att prestera på topp och under tidspress."

Själv valde Evelina så småningom att läsa vidare och utbilda sig till studie- och yrkesvägledare. Nu jobbar hon på en skola i Lammhult.

”Många ungdomar tror idag att det är ett livsavgörande val man gör till gymnasiet, men det är det inte. Vi var fantastiska möjligheter i Sverige till utbildning.  Yrkesprogram är ett perfekt val eftersom man får en utbildning som leder direkt till jobb, samtidigt som man inte har stängt möjligheten till högre studier. När jag gick på gymnasiet tänkte jag aldrig att jag skulle läsa på universitet men nu blev det så. Jag har faktiskt två drömyrken! Båda handlar om att möta och hjälpa människor.”

Senast uppdaterad: 9 januari 2023