Feda drömmer om ett hus i skogen

Från barnarbetare i Iran till snickare i Enaryda, Älmhults kommun. Fedas liv och yrkeskarriär är helt klart av den ovanliga sorten.

”När jag kom hit till Sverige efter en lång flykt genom Europa ville jag fortsätta att jobba med trä och snickeri. Det var ju ett område som jag redan kunde en del om och där jag visste att jag kunde bli duktig. ”

Feda kom in på Bygg- och anläggningsprogrammet på Haganässkolan i Älmhult, och stortrivdes. Han utvecklades och blev så skicklig att han kvalificerade sig in till Yrkes-SM 2020. Evenemanget skulle genomförts i Helsingborg om inte en pandemi kommit i vägen.

”Vi var sex snickare från hela Sverige som skulle tävlat mot varandra. Det var tråkigt att det ställdes in, men jag är stolt att jag blev uttagen att vara med. Bara det känns som en vinst.”

Det finns de som tvekar inför ett praktiskt gymnasieprogram, men Feda har aldrig ångrat sitt val. Nu har han fast anställning och drömmer om att
renovera ett eget hus i de småländska skogarna.

”Jag trivs jättebra med mitt yrke. Det är varierade uppgifter och vi får jobba både inomhus och utomhus. Jag tycker att det jag gör känns värdefullt, tänk att det som jag bygger och tillverkar nu kan stå kvar här även om 100 år! Det är stort.”

Feda valde även att läsa till ämnen under sin gymnasieutbildning. Det innebär att han är behörig att läsa vidare på högskola senare i livet.
”Vi får se om jag pluggar vidare eller startar eget i framtiden. Men just nu jobbar jag med precis det jag vill! Det är en väldigt skön känsla.”

Senast uppdaterad: 5 maj 2022