Thomas satsade på elbranschen

”Många tror att om man väljer ett hantverksyrke som elektriker så kommer man dra elkabel varje dag tills man går i pension. Men det finns ju massor av olika möjligheter.”

Thomas tog silvermedalj som installationselektriker i Yrkes-SM 2010. Efter Yrkes-SM har Thomas jobbat vidare inom elbranschen, men i olika roller. 

”Yrkes-SM var en utmaning som jag växte av. Man presterar lite bättre om man vågar gå utanför sin comfortzone. Det var inspirerande att se så många skickliga ungdomar och uppleva hur grymt duktig man kan bli inom ett yrke om man bara engagerar sig.”

Thomas minns att en komplicerad del av tävlingen var att hantera ett avancerat styrsystem för fastigheter.

”Det var verkligen det allra senaste inom den tekniken, och det var kul att få chansen att lära sig det. Jag upplevde att tävlingen blev en press som jag verkligen växte av. Hela evenemanget var en inspirerande miljö med massor av skickliga ungdomar inom olika yrken. För mig var det en riktig wow-känsla att få se hur grymt duktig man kan bli inom ett yrke om man bara har rätt förutsättningar och engagerar sig.”

Efter Yrkes-SM har Thomas valt att läsa vidare till projektör/konstruktör och jobbar nu på ett konsultföretag i Växjö. 

”Jag trivs verkligen jättebra. Många tror att om man väljer ett hantverksyrke som elektriker så är man fast i det och drar elkabel varje dag tills man går i pension. Men det finns ju massor av olika vägar att gå – du kan påverka din karriär och dina arbetsuppgifter väldigt mycket. ”

Senast uppdaterad: 5 maj 2022