Yrkesutbildningsvecka i Kronoberg

Rekordmånga besökare kom till Yrkes-SM i Växjö för att uppleva olika yrken. Nu blir det en fortsättning: Yrkesutbildningsveckan som genomförs varje år under vecka 42. Veckans program uppmärksammar viktiga bristyrken och yrkesprogram i Kronoberg. I år genomförs veckan i mindre skala - 2023 växer satsningen med fler aktiviteter.

Yrkes-SM i Växjö var en stor framgång. Förutom att man slog publikrekord med flest antal besökare någonsin i evenemangets historia, så var det även en imponerande närvaro från länets skolor. Till exempel var mer än 80 % av länets högstadieelever på plats och 8 av 10 elever gav besöket betyget bra eller mycket bra.

Yrkes-SM i Växjö

Nu får succén en fortsättning med Yrkesutbildningsveckan där yrkesprogram och bristyrken uppmärksammas. Veckan är viktig eftersom många av Kronobergs arbetsgivare, branscher och företag har svårt att få tag på yrkesutbildad personal. 

Här på hemsidan finns information om aktiviteter som genomförs i Kronoberg under Yrkesutbildningsveckan den den 17-23 oktober 2022. Bland annat ordnas workshops med företag kring prao och gymnasieskolorna öppnar upp för allmänheten. Ett urval av nationella aktiviteter listas också i programmet. 

Program - vecka 42:

Nationellt: Digital konferens - Fokus yrkesutbildning


Skolverket inleder Yrkesutbildningsveckan 2022 med en heldag med frågor som: Hur ska vi attrahera den unga generationen och vuxna i omställning till yrkesutbildning? Hur ser en attraktiv arbetsplats och ett attraktivt yrkesliv ut och varför är detta en viktig pusselbit för kompetensförsörjning?

Aktiviteten öppen för: Alla som berörs av Sveriges yrkesutbildning. Du kan vara branschföreträdare, arbetsgivare, huvudman, utbildningsanordnare, skolledare, studie-och yrkesvägledare, apl-samordnare, yrkeslärare eller någon annan som är intresserad av yrkesutbildningens framtid.

Ansvarig: Skolverket

Plats: Digital - Sista anmälningsdag 10 oktober

Kronoberg: Workshop med Kronobergs SYV-råd 

Länets SYV-nätverk välkomnas till en dialog och workshop kring vägledning och yrkesutbildningar.

Dagen är öppen för: SYV-rådet i Kronoberg

Ansvarig: Region Kronoberg i samarbete med Växjö kommun

Nationellt: Digitalt seminarium - Senaste nytt inom yrkesutbildningar i Sverige

Ta del av ett digitalt seminarium som ger dig en omvärldsspaning på vad som händer inom yrkesutbildningssverige. Hur jobbar Utbildningsdepartementet, Skolverket,  LO, och Svenskt Näringsliv med yrkesutbildningar och vad är WorldSkills Swedens roll?

Dagen är öppen för: Alla som berörs av Sveriges yrkesutbildning. Du kan vara branschföreträdare, arbetsgivare, huvudman, utbildningssamordnare, skolledare, studie-och yrkesvägledare, apl-samordnare, yrkeslärare eller någon annan som är intresserad av yrkesutbildningens framtid.
Det är kostnadsfritt att delta.
Länk till seminarium: Kommer

Ansvarig: WorldSkills Sweden

Kronoberg: Kompetensdagen 2022

En halvdag som handlar om olika regionala satsningar inom kompetensförsörjning. Bland annat presenteras resultatet av Yrkes-SM 2022 och utvecklingen av länets Science noder. Det blir också fokus på framtiden, regionens strategi för kompetensförsörjning och de nya nationella reglerna som handlar om dimensioneringen av gymnasieutbildningarna.

Dagen är öppen för: Kompetensforum Kronoberg och regionala utvecklingsnämnden

Ansvarig: Region Kronoberg

Kronoberg: PRAO-workshop med företag

Teknikcollege Kronoberg, Epic och Växjö kommun bjuder in till en workshop om prao.

Aktiviteten öppen för: Medlemmar i Epic och Teknikcollege

Ansvarig: Teknikcollege Kronoberg, Epic och Växjö kommun

Kronoberg: Frukostmöte om PRAO inom vård och omsorg

Vård- och omsorgscollege bjuder in till en frukostträff om hur man inom VO-C Kronoberg kan få ett tätare samarbete med länets grundskolor och hur man till exempel genom PRAO kan visa eleverna vård- och omsorgsbranschen. 

Aktiviteten är öppen för: Inbjudna arbetsgivarledamöter

Ansvarig: Vård- och omsorgscollege Kronoberg

Kronoberg: Öppet hus på Växjös gymnasieskolor

Växjös gymnasieskolor (både kommunala och fristående) öppnar upp och låter besökarna uppleva de olika programmen och skolmiljön samt träffa skolpersonal och elever.

Besök respektive gymnasieskolas webb och sociala medier för att få exakta öppettider.

Dagen är öppen för: Elever, vårdnadshavare och skolpersonal

Ansvarig: Växjö kommun

Vill du engagera dig?

Vill du vara en del av Yrkesutbildningsveckan? Ju fler som engagerar sig, desto mer ljus kan riktas på yrkesutbildningar och bristyrken i länet. Inga initiativ är för stora eller små! Kontakta oss

WorldSkills Sweden har tagit initiativ till veckan.
Läs om WorldSkills Sweden satsning

Yrkesutbildningsveckan i klassrummet

För skolor i länet är Yrkesutbildningsveckan ett bra tillfälle att arbeta vidare med elevernas kunskap om framtidsyrken och utbildning.

Lektionsmaterial i grundskola, öppnas i nytt fönster

Material för dig som jobbar på ett yrkesprogram, öppnas i nytt fönster

Gör ett virtuellt arbetsplatsbesök i klassrummet, öppnas i nytt fönster

Utmana stereotypa föreställningar om tjejers och killar yrkesval, öppnas i nytt fönster

Fakta

Det saknas rätt kompetens inom flera olika branscher i Kronoberg, bland annat: industrin, IT, vård och omsorg, bygg och utbildning. 

Här är tio av länets bristyrken:

  1. Montör
  2. Undersköterska
  3. Maskinoperatör
  4. Gymnasieingenjör inom data-, el- och energiteknik
  5. CNC-operatör
  6. VS-montör och industrirörmontör
  7. Maskinförare inom skogssektorn och inom lantbruk
  8. Lagerarbetare
  9. Yrkeschaufför
  10. Fordonstekniker

Senast uppdaterad: 20 januari 2023