Suicidpreventionsdagen 2021

På grund av rådande omständigheter gällande smittspridning uppmärksammas den Internationella suicidpreventionsdagen digitalt även i år.

Var sjätte timme tar en människa i Sverige sitt liv. Varje dag. Året om.

Självmord är ett av världens största folkhälsoproblem. Att må psykiskt dåligt är ofta förknippat med skuld och skam. Men det finns hjälp att få.

På denna sida har vi samlat information för dig som mår dåligt och för dig som är orolig för en närstående, har mist någon i självmord eller vill öka din kunskap. Du hittar även information om föreläsningar som arrangeras i samband med suicidpreventionsdagen. 

Tänd ett ljus i ditt fönster klockan 20.00 den 10 september för att uppmärksamma Internationella suicidpreventionsdagen. Ett initiativ av
International Association for Suicide Prevention (IASP)

+++ Inställd live-sändning! +++

Tyvärr har Martin Bengtsson blivit sjuk och av olika skäl ser vi ingen annan möjlighet än att ställa in live-sändningen. Vi kommer att boka ett nytt datum för föreläsningen längre fram.

Vi har dock fått tillåtelse att visa den bio-aktuella filmen "Tigrar" som bygger på hans bok "I skuggan av San Siro". Filmen är 1 timme och 56 minuter, och av rättighetsskäl måste vi bryta sändningen klockan 18.00.

Ni kommer till filmen via följande länk: Tigrar 

Program

Inledning, Martin Myrskog, regiondirektör

I skuggan av San Siro - från proffsdröm till mardröm, Martin Bengtsson

Om träningsnarkomani, prestation och destruktivitet. Som barn drömde Martin Bengtsson om att bli fotbollsproffs och hela hans liv var en resa för att nå detta mål. Som 17-åring blev han proffs i Inter i Italien, men hans fotbollsdröm förvandlades efter ett år till en mardröm som avslutades med att han vaknade upp på ett sjukhus i Milano efter ett självmordsförsök. I skuggan av San Siro är Martin Bengtssons berättelse om sina erfarenheter från pojkdrömmen till sammanbrottet, men också om hans resa tillbaka efter sam­manbrottet och hans arbete för att hitta en väg till läkning och ett nytt liv. Boken I skuggan av San Siro har nyligen blivit film och har biopremiär den 27 augusti 2021, se filmtrailer "Tigrar" nedan.

Avslutning, Conny Karlsson, sjukhuspräst och Yvonne Steen Ohlander, organist

För information kontakta Magnus Mjörnman, SPES-kretsen i Kronobergs län eller Jonas Ericsson, Region Kronoberg. 

Föreläsningar

  • Den 9 september klockan 18.00-20.30 hålls en föreläsning inför Internationella suicidpreventionsdagen i Gibson Auditorium i Tingsryd. Läs mer på länken nedan. 
  • Den 10 september klockan 09.00-12.30 håller Folkhälsomyndigheten en digital konferens tillsammans med andra nationella aktörer. Läs mer och anmäl dig via länken nedan.

Senast uppdaterad: 1 mars 2022