14 oktober 2021

Byte provrör – vårdcentralerna förs ut 15 oktober

Det råder akut brist på provtagningsrör med ljusgrön krok (Li-Heparinrör med gel) i vården. Därför prioriteras dessa provrör till vissa akuta verksamheter och ersätts med provrör med guldgul kork (serumrör med gel) i övrig verksamhet. Först ut att byta är vårdcentralerna.

Fredag den 15 oktober sker utbytet av provrör på samtliga vårdcentraler i samband med ordinarie labtur. Då levereras provrör med guldgul kork till respektive vårdcentral i samma antal som det finns rör med ljusgrön kork, enligt den inventering som gjorts. I samma labtur ska vårdcentralen skicka in sina provrör med ljusgrön kork.

Tänka på

• Att behålla det antal Li-heparinrör med ljusgrön kork som din enhet behöver för att skicka eventuella ”skickeprover” till andra regioner. Bra att veta är att Region Skåne accepterar provtagningsrör med guldgul kork för: rutin/akut 1, rutin/akut 2, special Lund, special Malmö. I övrigt se hänvisning för respektive regions lab.
  • Att provrören med ljusgrön kork ska packas separat, inte i labväska, när de skickas med labbilen tillbaka.
  • Att ha rena händer när du packar provrören.
  • Att fortsatt beställning av provrör med guldgul kork görs som vanligt av verksamheten själv. Beställ utifrån behov, men undvik att ”hamstra”.

Övrig vårdverksamhet

I nästa steg byts provrör ut i övrig sjukvårdsverksamhet. Mer information om hur det ska gå till kommer.

Labriktlinje Region Skåne

Tidigare information om provrörsbristen (8 oktober 2021)

Labmeddelande (8 oktober 2021)