14 oktober 2020

Enklare att dokumentera levnadsvanor

Under vecka 45 uppdateras sökordet levnadsvanor i Cosmic. Detta görs framförallt för att förenkla dokumentationen och underlätta en mer likvärdig bedömning i patientmötet. I samband med uppdateringen tillkommer sökordet bedömningsinstrument.

Sökordet bedömningsinstrument är frivilligt att använda och innehåller indikatorer/screeningfrågor med automatisk uträkning för:

• riskbruk av alkohol (audit-C)
  • ohälsosamma matvanor (kostindex)
  • otillräcklig fysisk aktivitet (aktivitetsminuter)

Screeningfrågorna är ett stöd till personal för att strukturerat och likvärdigt kunna bedöma om patientens levnadsvanor är hälsosamma eller inte. Svaren på frågorna kan också fungera som underlag i ett förändringssamtal.

Enheten folkhälsa och social utveckling kommer gärna ut till er för att informerar om och har dialog kring uppdateringen samt hur er verksamhet kan följa hur ni arbetar med levnadsvanor kopplat till dokumentationen.

Dokumentationsmall och ytterligare stöd för levnadsvanor hittar du på sidan:

Levnadsvanor

Det här är en e-postadress