12 januari 2021

Hemoglobinsvar lämnas ut från blodgasinstrumentet ABL

Fr o m 2021-01-19 lämnas aB-Hemoglobin (Hb) och vB-Hemoglobin (Hb) ut från blodgassprutor med kula då det analyseras på ABL-instrument.

Tack vara de nya blodgassprutorna med kula, beställningsnummer 32393 (med kanyl), 31208 (utan kanyl), så blandas provet automatiskt och därmed blir hemoglobinvärdet från dessa sprutor tillförlitligt.

B-Hb från kapillärprover kan inte lämnas ut eftersom det inte finns kula i kapillärrören.

Maria Berggren Söderlund

Överläkare, Klinisk kemi och transfusionsmedicin