Fler nyheter

1 april 2021

Melatonin i läkemedelsförmånen endast för barn

Uppdatering efter beslut av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket den 26 mars.

Den 1 mars lanserades Melatonin AGB som godkänt läkemedel med melatonin i tablettform. Det innebär att lagerberedningen som hittills har funnits tillgänglig och ingått i läkemedelsförmånen kommer att utgå. 

  • Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) har den 26 mars beviljat subvention av Melatonin AGB endast vid insomni hos barn från 6 år till och med 17 år med adhd där sömnhygienåtgärder har varit otillräckliga.
  • I och med detta finns det inte någon tablettbehandling innehållande melatonin som ingår i läkemedelsförmånen för vuxna. Alla vuxna patienter som förskrivs melatonin kommer att behöva bekosta behandlingen själva.
  • Flera olika fabrikat av melatonin i tablettform, såväl depåtabletter som vanliga tabletter, finns tillgängliga eller är på väg in på marknaden. Melatonin i flytande form (med indikation för barn) finns inom läkemedelsförmånen.
  • Patienter som i nuläget har behandling med lagerberedningen Melatonin AGB behöver nya recept för fortsatt melatoninbehandling då lagerberedningen och det godkända läkemedlet inte är utbytbara. Apoteken får hänvisa patienterna tillbaka till förskrivaren för nytt recept.
  • Även patienter med dosdispenserade läkemedel behöver nya recept för fortsatt melatoninbehandling.
  • Apotekskedjorna har egen prissättning på läkemedel som är utanför förmånen. Därför kan priset på samma melatoninläkemedel variera mellan olika apotekskedjor.

Mer information (bl.a. ett dokument med frågor och svar):

TLV:s hemsida 

Vid frågor kontakta läkemedelskommitténs apotekare:

Det här är en e-postadress

 

Relaterade nyheter

Waran är åter tillgängligt

22 juni 2021

Efter en tids restnotering är Waran (warfarin) åter tillgängligt på apoteken.

”Barnens bästa” prioriteras och resurssätts i Region Kronoberg

10 juni 2021

Processen ”Barnens bästa gäller! i Kronoberg” - med gemensamma arbetssätt kring barn och unga - tar nu ett stort kliv framåt. Länets gemensamma styrgrupp och Region Kronobergs egen styrgrupp har tagit...

Brist på Waran

9 juni 2021

Waran (warfarin) tablett 2,5 mg är restnoterat till slutet av juni och lagret på apotek är nu kraftigt begränsat.

Nyhetsbrev juni från medicinska kommittén/läkemedelskommittén

4 juni 2021

Läkemedelsnotiser och annan information för hälso- och sjukvårdspersonal.