1 april 2021

Melatonin i läkemedelsförmånen endast för barn

Uppdatering efter beslut av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket den 26 mars.

Den 1 mars lanserades Melatonin AGB som godkänt läkemedel med melatonin i tablettform. Det innebär att lagerberedningen som hittills har funnits tillgänglig och ingått i läkemedelsförmånen kommer att utgå.

• Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) har den 26 mars beviljat subvention av Melatonin AGB endast vid insomni hos barn från 6 år till och med 17 år med adhd där sömnhygienåtgärder har varit otillräckliga.
  • I och med detta finns det inte någon tablettbehandling innehållande melatonin som ingår i läkemedelsförmånen för vuxna. Alla vuxna patienter som förskrivs melatonin kommer att behöva bekosta behandlingen själva.
  • Flera olika fabrikat av melatonin i tablettform, såväl depåtabletter som vanliga tabletter, finns tillgängliga eller är på väg in på marknaden. Melatonin i flytande form (med indikation för barn) finns inom läkemedelsförmånen.
  • Patienter som i nuläget har behandling med lagerberedningen Melatonin AGB behöver nya recept för fortsatt melatoninbehandling då lagerberedningen och det godkända läkemedlet inte är utbytbara. Apoteken får hänvisa patienterna tillbaka till förskrivaren för nytt recept.
  • Även patienter med dosdispenserade läkemedel behöver nya recept för fortsatt melatoninbehandling.
  • Apotekskedjorna har egen prissättning på läkemedel som är utanför förmånen. Därför kan priset på samma melatoninläkemedel variera mellan olika apotekskedjor.

Mer information (bl.a. ett dokument med frågor och svar):

TLV:s hemsida

Vid frågor kontakta läkemedelskommitténs apotekare:

Det här är en e-postadress