Fler nyheter

31 augusti 2021

Nu öppnar jourläkarcentralen i Ljungby under helger – tidsbokning krävs

Nu öppnar regionen upp möjligheten för fysiska besök på jourläkarcentralen i Ljungby under helgerna, kl 12-17. Övriga tider hänvisas patienter till video- eller telefonbesök, och vid behov av fysiska besök, till jourläkarcentralen i Växjö.

Det känns skönt att vi nu kan öppna upp på helgtid så att patienterna i västra Kronoberg får närmare till vård på lördagar och söndagar, säger Roland Gustbée (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden

Viktigt att ringa först

Precis som på vårdcentralerna i länet, finns det inte heller på jourläkarcentralerna möjlighet till drop in. Patienterna behöver ringa först och boka en tid.

Det finns flera anledningar till att man som patient behöver ringa och boka sin tid. Dels vill vi få en bild av patientens medicinska behov för att kunna ge rätt vård på rätt nivå och dels vill vi säkerställa att patienten inte har några förkylningssymtom, för att minska risken för smittspridning bland såväl patienter som egen personal, säger Susanne Berge, verksamhetschef, jourläkarcentralen Ljungby.

Jourläkarcentralen i Ljungby, adress och öppettider

Adress: Vårdcentralens Sländans lokaler på Kungshögsgatan 25 i Ljungby.

Telefonnummer: 0470-58 78 00

Öppettider: Från och med den 1 september är jourläkarcentralen i Ljungby öppen för fysiska besök lördagar och söndagar kl. 12–17 (tidsbokning behöver göras, drop in är inte tillåtet). Övriga tider kommer patienter hänvisas till video- eller telefonbesök, och vid behov av fysiska besök, till jourläkarcentralen i Växjö.

Sök vård på rätt mottagning

Det finns flera olika slags mottagningar där du kan söka vård. Förstahandsvalet vid skada eller sjukdom är den egna vårdcentralen. Jourläkarcentralen finns till för de patienter som har medicinska behov som inte kan vänta tills ordinarie vårdcentral öppnar. Till akutmottagningen ska man vända sig vid allvarliga olycksfall eller en plötslig svår sjukdom.  

Utöver dessa mottagningar finns också 1177.se och 1177 på telefon. På webbplatsen 1177.se finns information om vad man kan göra själv för att må bättre och snabbare bli frisk. Till 1177 kan man ringa för att få råd av en sjuksköterska om vad man kan göra själv för att må bättre och var man kan vända sig om man behöver vård. Numret fungerar i hela landet – dygnet runt, årets alla dagar.