10 februari 2020

Nytt resurscentrum mot hedersrelaterat våld och förtryck

I april öppnar ett resurscentrum som ska ge stöd till yrkesverksamma som jobbar med våld i nära relationer. Fokus kommer att ligga på hedersrelaterat våld och förtryck. Målet är ett förbättrat och likvärdigt stöd till de som drabbas.

Bakom resurscentrum står länets kommuner, Region Kronoberg och Polismyndigheten, med Växjö kommun som huvudman. Centrat ska vara ett kompetensstöd för de yrkesverksamma men inte ta över befintliga verksamheters ansvar. Verksamhetens inriktning kan komma att breddas längre fram.

Två samordnare finns redan på plats för att bygga upp verksamheten. Samordnarna ska vara mobila och jobba på plats i olika verksamheter i Kronoberg.

Kronoberg är ett av fyra pilotlän som har fått stöd för att bygga ett resurscentrum mot våld i nära relationer med särskilt fokus på hedersrelaterat våld och förtryck. Regeringen gav grunduppdraget till länsstyrelserna som sedan valde fyra län. Kronoberg fick centrat för att behovet är stort men också för att länet är bra på att samverka och har en vana vid liknande verksamheter.
Vi är bra på att samverka för att det finns en prestigelöshet och en genuin vilja att göra mesta möjliga nytta med gemensamma resurser, vilket också har visat sig i konkret verksamhet, exempelvis Barnahus, Integrerad missbruks- och beroendemottagning, men också i Barnens bästa gäller!  i Kronoberg, säger Annika Magnerot, verksamhetschef.

Mer om länets samordning av hälso- och sjukvård och socialtjänst

Annika Magnerot

Verksamhetschef