29 november 2024
Undersökning om kunskap och attityder kring hiv i Norden
En ny undersökning bland 4000 personer i Danmark, Finland, Norge och Sverige visar att allmänhetens kunskap om hiv är begränsad och att det fortfarande finns en stor stigmatisering av personer som lever med hiv.
U=U
Personer som lever med hiv och får effektiv behandling lever idag långa och friska liv. När en person som lever med hiv har en välinställd behandling och omätbar virusnivå i blodet kan viruset inte överföras sexuellt. Detta faktum, känt som U=U (Undetectable = Untransmittable), är centralt för att minska stigma och förbättra livskvaliteten för personer som lever med hiv. I den nordiska undersökningen kände endast 28 procent till detta faktum. I Sverige instämde 30 procent med uttalandet "Personer som lever med hiv och får effektiv behandling lever idag långa och friska liv" medan 17 procent inte höll med och 54 procent svarade ”jag vet inte”.
Missuppfattningar kring hur hiv överförs
Undersökningen visar också flera missuppfattningar: 39 procent trodde att viruset kan överföras vid sex med en person som har välinställd behandling, 22 procent genom kyssar och 9 procent genom att dela föremål såsom tallrikar eller glas. Mer än hälften av de svarande skulle inte inleda en relation (56 %), gifta sig med någon (54 %) eller ha en sexuell relation med en person som lever med hiv (67 %), och 16 procent ansåg att personer som lever med hiv utgör en fara för samhället.
Personer som kan bli gravida och som lever med hiv kan med välinställd behandling föda barn utan risk för virusöverföring. Bland de svarande instämde 41 procent i detta påstående. I Sverige var motsvarande siffra 42 procent, 8 procent instämde inte och 50 procent svarade ”jag vet inte”.
Behov av ökad kunskap
Sammantaget visar dessa resultat på betydande kunskapsluckor hos allmänheten, särskilt gällande hur effektiv behandling kan förhindra överföring både sexuellt och från mor till barn. Kvinnor och personer med högre utbildning visade generellt något bättre kunskap om hiv och mer inkluderande attityder.
Ökad kunskap kan bidra till att minska stigma och missuppfattningar kring hiv, öka egeninitierad testning med möjlighet till tidigare diagnos, uppmuntra personer som lever med hiv till behandling samt ge kvinnor som lever med hiv korrekt information om sina framtida barns hälsa. Att utbilda allmänheten är avgörande för att bekämpa diskriminering och förbättra livskvaliteten för de personer som lever med hiv.
För att läsa mer om undersökningen se gärna postern som presenterades på Nordic HIV & Virology Confeferens i september 2024.