Kvinna i behandlingsstol hos tandläkaren.

Prisexempel

Här har vi samlat priser på några av de vanligaste tandvårdsbesöken.

Se priserna som en vägledning, vilken behandling just din mun behöver går inte att säga på förhand. Det är dina individuella behov som avgör vad du betalar. Förslag på behandling och uppgift om just din kostnad kan vi säga först när vi har undersökt din mun. För att få veta säkert vad ditt besök kommer att kosta, fråga din behandlare. Angivna priser gäller från och med januari 2025.

I exemplen nedan är tandvårdsbidrag inte medräknat.

Läs mer om tandvårdsbidrag.

För detaljerade priser och referenspriser se våra prislistor:

Prislista för allmän- och specialisttandvård (pdf)

Ca 1 000- 1 800 kronor

Basundersökning där tandläkaren tittar om du har hål i tänderna, risk för tandlossning eller andra tecken på sjukdom eller problem i munnen. Prisexemplet är endast vägledande. Kostnaden påverkas av individuella behov. Information om kostnad och eventuell fortsatt behandling lämnas vid besöket.

Ca 1 400- 1 900 kronor

Basundersökning av dina tänder och din mun samt borttagning av mindre mängd tandsten. Om du har större behandlingsbehov behöver du komma fler gånger. Prisexemplet är endast vägledande. Kostnaden påverkas av individuella behov. Information om kostnad och eventuell fortsatt behandling lämnas vid besöket.

Ca 1 400- 1 700 kronor

Tandläkaren lagar två ytor på en kindtand. Prisexemplet är endast vägledande. Kostnaden påverkas av individuella behov. Information om kostnad och eventuell fortsatt behandling lämnas vid besöket.

Ca 1 900 kronor

Tandläkaren lagar tre ytor på en kindtand. Prisexemplet är endast vägledande. Kostnaden påverkas av individuella behov. Information om kostnad och eventuell fortsatt behandling lämnas vid besöket.

Ca 1 300– 2 000 kronor

Tandläkaren drar ut en tand. Prisexemplet är endast vägledande. Kostnaden påverkas av individuella behov. Information om kostnad och eventuell fortsatt behandling lämnas vid besöket.

Ca 3 700 kronor

Tandläkaren opererar ut en tand. Prisexemplet är endast vägledande. Kostnaden påverkas av individuella behov. Information om kostnad och eventuell fortsatt behandling lämnas vid besöket.

Ca 1 800- 2 500 kronor

Akutbesök där tandläkaren utreder orsak till dina besvär och lagar den tand som är drabbad. Det kan till exempel handla om att en lagning har lossnat. Prisexemplet är endast vägledande. Kostnaden påverkas av individuella behov. Information om kostnad och eventuell fortsatt behandling lämnas vid besöket.

Ca 1 800– 2 500 kronor

Akutbesök där tandläkaren utreder orsak till dina besvär och tar bort drabbad tand. Till exempel kan det handla om att du har värk i en tand som tandläkaren bedömer behöver tas bort. Prisexemplet är endast vägledande. Kostnaden påverkas av individuella behov. Information om kostnad och eventuell fortsatt behandling lämnas vid besöket.

Barn och ungdomar upp till 18 år: 150 kronor
Vuxna: 350-700 kronor

Får du förhinder och inte kommer på din bokade tid eller om du lämnar återbud för sent, får du betala för det planerade besöket. Det gäller även barn som inte kommer på sitt bokade besök. Hur mycket du får betala beror på hur lång tid som var bokad. För barn och ungdomar upp till 18 år kostar det 150 kronor och för vuxna från 350 kronor. Du måste avboka eller omboka din tid senast 24 timmar före ditt besök.

Frågor och svar om priser

Du har rätt till fullständig och avgiftsfri allmän- och specialisttandvård till och med det året du fyller 19 år. Hos Folktandvården kan du få tandvårds till fast pris. Det kallas frisktandvård. Där du utifrån din munhälsa betalar en fast avgift varje månad. Du blir kallad till oss regelbundet och de flesta åtgärder ingår. Läs mer om frisktandvård.

Våra kliniker har inte öppet under helger. Men om du får besvär kan du kontakta jourtandvården. Under helger tillkommer då ett extra helgjourtillägg på den akuta undersökningen eller behandlingen av dina tänder. Helgjourtillägget är mellan 200-1 200 kronor.

Nej. Som pensionär betalar du samma pris för tandvård som övriga vuxna. Däremot har alla över 64 år ett högre årligt tandvårdsstöd genom det allmänna tandvårdsbidraget. Det ligger på 600 kr per år för dig som är över 64 år. Läs mer om det allmänna tandvårdsbidraget.

Ja det finns några olika bidrag för tandvård att få i Sverige. Alla vuxna från 20 år får ett årligt tandvårdsstöd via det allmänna tandvårdsbidraget. Storleken på det beror på din ålder. Dessutom består tandvårdsstödet av ett högkostnadsskydd och ett särskilt tandvårdsbidrag. Det särskilda tandvårdsbidraget kan omfatta dig som har en sjukdom eller funktionsnedsättning som påverkar tänderna. Läs mer om ekonomiska stöd för tandvård.

När du blir remitterad till en av våra specialisttandvårdskliniker gör de en omfattande undersökning baserad på frågeställningen i remissen. 

För några patienter betalas utredning och behandling enligt hälso-sjukvårdstaxan.

Annars gäller ordinarie tandvårdstaxa. Information om kostnad och eventuell fortsatt behandling lämnas vid första besöket.

Vid frågor gällande debitering kontakta respektive specialistavdelning.

Senast uppdaterad: 6 maj 2025