
20 maj 2025
Nu börjar vi testa arbetssättet med ordinerad egenmonitorering i fyra arbetsgrupper
Region Kronoberg har tecknat avtal för ett gemensamt system för ordinerad egenmonitorering. Det markerar starten för ett mer strukturerat införande i regionen. Fyra arbetsgrupper har bildats för att testa och utveckla arbetssättet inom astma, KOL, hypertoni, diabetes och hjärtsvikt.
Ordinerad egenmonitorering innebär att patienter, med stöd av vårdpersonal, själva mäter och registrerar sina hälsodata digitalt. Det ger en mer kontinuerlig, individanpassad och trygg vård – samtidigt som vårdens resurser kan användas mer effektivt.
Egenmonitorering stärker patientens delaktighet och ger oss bättre möjligheter att agera i tid vid förändringar i hälsotillståndet, säger Fanny Simonsson, projektledare för införandet i Region Kronoberg.
Införandet sker i följande arbetsgrupper:
KOL – vårdcentralerna Lessebo, Sländan, Lagan, Lidhult, Kungshögen, Tingsryd och Ryd
Hypertoni och diabetes – mödravården, Birka, Ingelstad, Teleborg och Tingsryd
Hjärtsvikt – hjärtmottagningen Växjö och Ljungby
Astma – Rottne, Lenhovda och Braås
Goda erfarenheter från astmavården i Rottne
På Rottne vårdcentral har astmapatienter använt egenmonitorering i ett annat system sedan sommaren 2024. Patienterna mäter sin lungfunktion och registrerar symtom via en app, vilket ger både dem själva och vårdpersonalen en bättre överblick över sjukdomsförloppet.
Erfarenheterna visar att arbetssättet ger ökad trygghet, bättre sjukdomskontroll och större möjlighet till individanpassad behandling.
Patienterna ser tydligare hur deras värden förändras över tid och vad som påverkar deras symtom. Det skapar trygghet och ger bättre förutsättningar för att hantera sjukdomen, säger Bart Rijnbout, astma-/KOL-sjuksköterska i Rottne.
Utifrån de positiva resultaten breddas nu arbetet till vårdcentralerna i Braås och Lenhovda.
Arbetet framåt
De övriga tre arbetsgrupperna har utbildats i egenmonitoreringssystemet och har nu börjat testa plattformen i en utbildningsmiljö för att vara helt rustade när allt är klart för att lägga in riktiga vårdtagare/patienter i systemet. Detta beräknas vara klart tidig höst. Arbetsgrupperna kommer att ta fram arbetsrutinen och utvärdera arbetssättet efterhand. När arbetsrutiner är klara så tas beslut om ett eventuellt breddinförande.
Det här är ett viktigt steg i omställningen till Nära vård. Genom att använda digitala verktyg kan vi erbjuda vård närmare patienten och samtidigt arbeta mer resurseffektivt, säger Magnus Frithiof, programchef för hälso- och sjukvårdens omställningsprogram.
Faktaruta
Så här kommer det att fungera;
- Vårdpersonal bedömer vilken patient som ska använda egenmonitorering. En gemensam överenskommelse skrivs med patienten.
- Patienten mäter regelbundet med ett digitalt verktyg till exempel en blodtrycksmätare, våg eller saturationsmätare.
- Symtom och mätvärden registreras i en app och delas med vårdpersonal.
- Patienten kan få vägledning digitalt och har vid behov kontakt med sitt vårdteam.
- Syftet är att stärka egenvården, upptäcka förändringar i tid och skapa tryggare behandlingsupplägg, samt att patienterna ska må bättre i sin sjukdom.