Visa alla nyheter

7 mars 2022

Ny rutin för PCR-provtagning av covid-19 för personal inom vård- och omsorg samt tandvård

Från måndagen den 14 mars kommer PCR-provtagningen för personal inom vård- och omsorg samt tandvård att ske genom egenprovtagning för dig som har e-legitimation. Du som ska provta dig hämtar ett egenprovtagningskit i valfri provtagningslåda i länet. Du som inte har e-legitimation ringer och bokar tid.

För dig som har e-legitimation

Provlådor kommer att placeras ut i länet vid utvalda vårdcentraler i samtliga kommuner. Provlådan består av två fack. I det ena facket hämtas provtagningskit och i den andra facket lämnas provet.

Så här gör du:

  1. Hämta ett provtagningskit i valfri provtagningslåda. Ingen bokning behöver göras.
    Se platser och öppettider för provtagningslådorna
  2. Läs instruktionen i provtagningskitet och genomför provtagningen.
  3. Registrera provet med hjälp av e-legitimation samt QR-kod/kod.
  4. Lämna provet i valfri provlåda. Se platser och öppettider för provtagningslådorna

 

Provlåda

 

Du som inte har e-legitimation eller svenskt personnummer

Du ringer Region Kronobergs callcenter på telefonnummer 0470-58 60 00 och boka tid för PCR-provtagning. Telefontid är klockan 8 - 16 på vardagar.

Fördelar med egenprovtagning via provlådor

Provlådorna ger ökad tillgänglighet för personal som har e-legitimation att hämta och lämna prov. Ingen bokning krävs och det går också att hämta eller lämna prov åt en kollega/vän.

Målet är att göra provtagning enklare. Med provlådorna sparar vi tid för individen men också för infektionsmottagningen och primärvården, berättar Yvonne Hellsten, chef för samordningsenheten och ansvarig för personalprovtagningen.

Vem ska provta sig?

Personal inom vård och omsorg samt tandvård som arbetar nära patienter och omsorgstagare.

Frågor?

Läs gärna vanliga frågor och svar 
Övergripande frågor kring personalprovtagning besvaras av Region Kronobergs samordningsenhet. Ring telefonnummer 0470-58 60 00.

Relaterade nyheter

Rekommenderade läkemedel 2023 är här!

26 januari 2023

Årets läkemedelsrekommendationer finns nu tillgängliga på vårdgivarwebben. Rekommendationerna har tagits fram av de medicinska grupperna, läkemedelsrådet och läkemedelskommittén/medicinska kommittén.

Framtidens måltider på sjukhus

20 oktober 2022

Idag är det offentliga måltidens dag. Det vill vi uppmärksamma genom att presentera rapporten och målbilden av framtidens måltider på sjukhus i Kronoberg.