Möjligheter

Alla kommuner i Kronoberg gränsar till ett annat län. Det innebär möjligheter att dra nytta av arbetsmarknaderna även utanför länsgränsen. Redan idag är kopplingen till orter utanför länet av stor betydelse, inte minst genom en hög inpendling.

Kartbild som visar förhållandet med kringliggande län.

Växjös expansion är viktig för regionens tillväxt. Å andra sidan har befolkningstillväxten där delvis skett på bekostnad av övriga kommuner, främst de i närmast omnejd. Men en stor och växande stad i regionen ökar möjligheterna att locka människor från övriga Sverige och på sikt kan Växjös positiva spridningseffekter slå ut de negativa.

Utöver Växjö finns flera viktiga delkärnor med egna, mindre arbetsmarknader och Kronobergs tre funktionella arbetsmarknadsregioner brukar kallas Kronobergstriangeln. Mellan finns funktionella samband som vi kan dra nytta av och förstärka på ett proaktivt sätt. Inte minst genom ökad rörlighet mellan delkärnorna.

Delkärnorna brukar kännetecknas av en hög specialiseringsgrad och det är ofta ett eller ett par större företag som står för en stor del av sysselsättningen. Fördelen med detta är hög konkurrenskraft inom den aktuella branschen och att mindre företag brukar växa fram ur de större aktörerna.

Hög specialisering är ur ett regionalt perspektiv positivt, men för den aktuella orten kan det innebära en sårbarhet om ett stort företag eller aktuell bransch drabbas av nedgång. Ett sätt att förekomma sådana effekter är att utveckla och underhålla goda kommunikationer som ger tillgång till större arbetsmarknader.

Ljungby och Älmhult har många arbetstillfällen sett till folkmängden. Särskilt Älmhult, där den utomregionala inpendlingen är mycket hög. Ett liknande förhållande finns i Markaryds kommun och i Uppvidinge kommun, om än i något mindre omfattning. Inpendlarna ökar marknadsunderlaget dagtid, vilket möjliggör ett större service- och tjänsteutbud än vad befolkningsunderlaget egentligen tillåter. Bland pendlarna finns även potentiella inflyttare eftersom de redan har en stark koppling till orten.

Det är viktigt ur flera aspekter att upprätthålla god service och funktionell infrastruktur i ett så glest län som Kronoberg. Det finns en tydlig befolkningskoncentration runt de regionala stråken, vilket innebär att en effektivt planerad kollektivtrafik kan koppla ihop viktiga målpunkter i länet. Den här typen av uppgifter hanteras ofta av kommunerna, vilket ger oss en gyllene möjlighet att få en helhetssyn genom samordnad regional planering.

Senast uppdaterad: 17 februari 2025