21 december 2016

Utveckla barn- och ungdomspsykiatrin i Kronoberg

Med anledning av den senaste tidens turbulens inom barn- och ungdomspsykiatrin har vi gett Martin Myrskog, regiondirektör, och Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör, i uppdrag att ta fram förslag på hur barn- och ungdomspsykiatrin kan utvecklas i Kronoberg.

Barn- och ungdomspsykiatrin inom Region Kronoberg har under mycket lång tid brottats med svårigheter att möta de ökande behoven. Framförallt har väntetiderna till fördjupade neuropsykiatriska utredningar varit oacceptabelt långa. Att få vänta upp emot ett år på utredning är en betydande del av ett barns liv och försämrar möjligheten att ta del av undervisning och andra aktiviteter.

Vi vill se krafttag för att faktiskt komma till rätta med problemen som funnits i decennier. Därför har vi nu gett ett förnyat uppdrag att komma med förslag till hur vi kan möta medborgarnas behov av barn- och ungdomspsykiatri.

Följande delar ska ingå:

  • En redovisning av exempel från övriga delar av landet på framgångsrika verksamheter där man genom nya arbetssätt kommit till rätta med väntetider och andra utmaningar.
  • Med ledning av SKL´s samarbetsprojekt med barn- och ungdomspsykiatrin i Kronoberg "Uppdrag psykisk hälsa", förbättra vårdprocesserna för barn- och unga med psykisk ohälsa.
  • Hur kan samarbetet inom Region Kronobergs samlade barn- och ungdomsverksamhet (så som Familjehälsan, barn- och ungdomshabiliteringen, barn- och ungdomskliniken och barn- och ungdomspsykiatrin) utvecklas för barnens bästa. Här behöver man också forma ett närmare samarbete med skola och socialtjänst.
  • Under tiden utredningen pågår ska verksamheten inom barn- och ungdomspsykiatrin ges erforderligt stöd för att fullgöra sitt uppdrag.

För ytterligare kommentarer:

Relaterade nyheter