13 december 2016

Statliga medel ska bidra till en ökad jämställdhet mellan män och kvinnor

Region Kronoberg tilldelas 5,2 miljoner kronor för att öka jämställdheten och mångfalden inom det regionala tillväxtarbetet. Pengarna kommer från Näringsdepartementet via Tillväxtverket för att öka kvinnor och mäns förutsättningar att nå inflytande i det regionala tillväxtarbetet och få tillgång till tillväxtresurser.

Kronobergs län har stora möjligheter att utvecklas positivt om vi lyckas bryta mönster och beteenden som bygger på könsstereotypa mönster, säger Olof Björkmarker (S), ordförande i regionala utvecklingsnämnden. Det finns myter om att vi är mer jämställda än vad vi egentligen är och genom att arbeta mer aktivt med frågorna så kan vi bli mer framgångsrika.


Jämställd regional tillväxt är ett regeringsuppdrag som löper mellan 2016 och 2018. Det första året har fokus legat på att ta fram en nulägesanalys, prioriteringar, mål och en handlingsplan för de kommande två årens verksamhet. Några utmaningar som Region Kronoberg vill bemöta genom satsningen är:

  • Den könssegregerade arbetsmarknaden och könsstereotypa utbildningsval.
  • Sned fördelning av offentliga medel, till exempel till företagsstöd, regionala tillväxtprojekt och kultur.
  • Skillnader i resmönster mellan olika grupper vilket leder till skillnader i nytta som män och kvinnor erhåller av investeringar och åtgärder i transportsystemet.

Region Kronoberg har sedan en tid tillbaka arbetat med jämställdhets- och mångfaldsintegrering som verktyg för att uppnå detta mål. Att regeringen nu avsätter en större pott pengar för detta möjliggör att vi kan satsa extra under de kommande åren, säger Elsa Anderman, Samordnare jämställd regional tillväxt i Region Kronoberg.

Skillnader mellan kvinnor och män

Kronoberg har en tydlig könsuppdelning på arbetsmarknaden, kvinnor arbetar i långt lägre utsträckning än män inom den privata sektorn. Den största sektorn i Kronobergs län är tillverkningsindustrin, vilken är mer könssegregerad än riksgenomsnittet. Den näst största sektorn är vård och omsorg, där mer än 80 % av de sysselsatta är kvinnor. Samma mönster ses i val av studier.

Det finns en mängd normer kopplade till studieval och till vad som anses vara ett yrke som passar för en kvinna eller man. Vi behöver arbeta både med aktörer i skola och arbetsliv för att uppmuntra individer att göra normbrytande val och samtidigt påverka strukturer för att få en varaktig förändring. En mer jämställd arbetsmarknad skulle kunna bidra till bättre resursutnyttjande, stärkt innovationsförmåga och en attraktivare region", säger Christel Gustafsson, Regional Utvecklingsdirektör i Region Kronoberg.

Män startar fler företag än kvinnor. Av de sysselsatta männen är drygt 11% företagare. Av de sysselsatta kvinnorna är motsvarande siffra 5 %. En förklaring är branschstrukturen i länet; företag startas ofta utifrån tidigare erfarenhet, och möjligheten att starta företag inom kvinnodominerade sektorer är generellt mer begränsade. När vi tittar på fördelningen av offentliga medel ser vi att en stor majoritet av det företagsinriktade stödet går till företag som drivs av män. Detta gäller också regionala tillväxtmedel. Även det offentliga stödet till kulturutövande tenderar att gagna kulturuttryck som pojkar och män i större grad ägnar sig åt, detta trots att flickor och kvinnor i högre grad än tar del av och skapar kultur.

Det finns skillnader mellan kvinnor och män som grupp gällande när, hur, varför och hur långt de reser. Exempelvis reser män längre och mer med bil, medan kvinnor reser mer med kollektivtrafiken och anpassar i högre grad sina resor efter upplevd otrygghet och "lämna-hämta barn". Det finns också andra sociala faktorer som påverkar vårt resande. Detta leder till skillnader i nytta som olika grupper erhåller av investeringar och åtgärder i transportsystemet.

Tre planerade prioriteringar

Region Kronoberg vill flytta fram positionerna när det gäller jämställdhets- och mångfaldsarbete genom att:

Utveckla stöd och styrning till genomförarorganisationer för att jämställdhets- och mångfaldsintegrera genomförandet av Gröna Kronoberg
Genom att stödja den interna organisationen, hel- eller delägda bolag och projektägare vill vi säkerställa att insatser och beslut för att nå regional utveckling är jämställdhets- och mångfaldsintegrerade.

Främja jämställdhet- och mångfaldsintegrering inom vård och omsorg, - och teknikbranscherna
Genom samarbete med Vård- och omsorgscollege och Teknikcollege vill vi arbeta med att bryta könsbundna val, främja en normkritisk kompetensförsörjning och på lång sikt öka matchningen på arbetsmarknaden.

Utveckla former för att integrera intersektoriella perspektiv inom transportinfrastrukturplanering
Genom att inkludera jämställdhets- och mångfaldsperspektiv i hela processen från planering till genomförande vill vi ge alla grupper i samhället samma möjligheter att förflytta sig och därmed bidra till en ökad regional tillväxt.

För mer information

Christel Gustafsson
Regional utvecklingsdirektör
Porträtt Elsa Anderman
Elsa Anderman
Verksamhetsutvecklare

Relaterade nyheter

  • Glasrikesmiljon till Brewmaster i Hovmantorp

    21 december 2016

    Företaget Brewmaster Sweden AB får en miljon kronor ur den så kallade Glasrikesmiljonen. Pengarna kommer att gå till företagets nyetablering i Hovmantorp.

  • Stort intresse för kultur i Kronoberg

    15 december 2016

    För att skapa en aktuell bild av kronobergarnas kulturvanor har en kulturvaneundersökning genomförts. Det är första gången som kartläggningen görs i länet och den visar positiva resultat.

  • Konstnärer och designers intar Vida Arena

    14 december 2016

    Vad händer när tio unga konstnärer och designers intar Vida Arena, för att förändra en ibland svårtillgänglig plats till allas? Kom till Vida Arena den 17 december för en annorlunda upplevelse där pub...

  • Nya EU-medel till Kronoberg

    9 december 2016

    Kronoberg får drygt 35 miljoner kronor av EU för att stärka tillväxten och öka sysselsättningen.

  • Ny livsmedelsstrategi för Kronobergs län

    2 december 2016

    Arbetet med att ta fram en regional livsmedelsstrategi är nu klart. Länsstyrelsen Kronoberg, LRF Sydost och Region Kronoberg har arbetat tillsammans för att ta fram en strategi med syfte att tydliggör...

  • Utmärkelser till Kronobergs kulturskapare

    30 november 2016

    Region Kronoberg delar årligen ut kulturpriser och kulturstipendier för att uppmärksamma framstående kulturarbetare i länet. Växjö Pride är bland annat en av årets pristagare.

  • Inspirationsbesök för skolor som arbetar med Mot nya höjder

    28 november 2016

    Under höstterminen har Mot nya höjder samarbetat med Academy of Music and Business i Tingsryd, AMB. Det har nu lett till att elever från AMB under veckan kommer att åka ut på en inspirationsturné i lä...

  • Uppstart för regionalt exportcentrum i Kronoberg

    24 november 2016

    Region Kronoberg, ALMI företagspartner, Business Sweden, Enterprise Europe Network och Exportkreditnämnden bjuder in företagare i Kronoberg till en frukostträff om export. Träffen arrangeras som en de...

  • Unik metod för projektutveckling

    21 november 2016

    Region Kronoberg är först ut i Sverige med att rikta regionala tillväxtmedel för att driva på utvecklingen av konkurrenskraftig produktion. Minst tre miljoner kronor är öronmärkta för projektidéer ino...

  • Växjökonferensen – en nationell arena för skol- och utbildningsfrågor

    15 november 2016

    Att leda mot framtidens kompetenser – det är temat på 2017 års Växjökonferens den 25-26 januari 2017.