
2 december 2016
Ny livsmedelsstrategi för Kronobergs län
Arbetet med att ta fram en regional livsmedelsstrategi är nu klart. Länsstyrelsen Kronoberg, LRF Sydost och Region Kronoberg har arbetat tillsammans för att ta fram en strategi med syfte att tydliggöra livsmedelskedjan och utveckla länets matproduktion.
Syfte
Det är viktigt för regionen att ta tillvara på landsbygdens och stadens möjligheter. Tillväxten måste vara hållbar hela vägen, ända från mjölkgården till köksbordet. Det är också av yttersta vikt att förena denna utveckling med ekonomisk tillväxt som i sin tur leder till goda förutsättningar för fler jobbtillfällen och framtidstro på landsbygden.
Vi vill
- stärka och effektivisera jordbruksnäringen, men också stärka utvecklingen av varumärken och av livsmedel.
- skapa fler jobb inom livsmedelskedjan och ökad konkurrenskraft genom rådgivning, information och finansiellt stöd.
- öka sysselsättningen och tillgången på lokala livsmedel genom att skapa en plattformdär upphandlare/inköpare inom offentlig och privat sektor kan möta lokala livsmedelsproducenter.
- utveckla områden inom besöksnäringen med koppling till mat, jakt och fisketurism men också genom utveckling av nya produkter, måltidsupplevelser och internationell marknadsföring.
- tillgodose konsumenternas efterfrågan på mat som är producerad i närområdet med god djurhälsa och en hållbar produktion. Konsumenterna ska veta att den information de får om livsmedel är korrekt. Det ska vara enkelt att göra medvetna val.