26 november 2018
Region Kronoberg fortsätter det målmedvetna arbetet för en hyroberoende vård
Den nationella rapporten för månaderna juli, augusti och september visar på ytterligare steg framåt i Region Kronobergs arbete för att bli hyroberoende. Under perioden fortsatte hälso- och sjukvården att anlita hyrpersonal i mindre omfattning och hyrkostnaderna minskade med cirka 9 miljoner kronor jämfört med samma period förra året. Men kvartal fyra kommer att bli utmanande.
Vi fortsätter under näst sista kvartalet att minska hyrberoendet och kostnaderna inom såväl psykiatri, primärvård som somatisk slutenvård, vilket är glädjande. Speciellt med tanke på att flera av hyrbolagen har höjt sina priser rejält, säger regionstyrelsens ordförande Anna Fransson (S).
Full fart framåt
De omedelbara insatser som genomförts har gjort att Region Kronoberg lyckats minska hyroberoendet mest i landet. Men nu väntar en tuffare period innan det lättar igen, menar hälso- och sjukvårdsdirektör Per-Henrik Nilsson, samtidigt som han uppmanar till uthållighet.
Vi anställer fler men vi har samtidigt många medarbetare som är föräldralediga och studielediga. I oktober ökar hyrkostnaderna jämfört med samma period förra året. Och vintern och våren kommer att vara utmanande, innan våra långsiktiga satsningar börjar bära frukt på riktigt.
Det är ett krävande arbete, ingen tvekan, men vi är fast beslutna om att bli hyroberoende och vårt nationella samarbete fortsätter lika målinriktat. Att kunna bemanna med egen personal är avgörande för kvaliteten och patientsäkerheten, och för en god arbetsmiljö.
Det vänder
Prognosen framåt är god. Till exempel erbjuds fler utbildningsplatser på sjuksköterskeutbildningen och regionen tar emot betydligt fler AT- och ST- läkare.
Under första halvåret 2019 tar cirka 50 sjuksköterskor examen från Linnéuniversitetets sjuksköterskeutbildning och året efter nästan dubbelt så många. Till sommaren har vi även 40 färdiga specialistsjuksköterskor som kommer tillbaka till oss med förstärkt kompetens. Och våra vårdcentraler har just nu cirka 50 ST-läkare på plats, vilket är betydligt fler än vad vi haft historiskt, berättar hälso- och sjukvårdsdirektör Per-Henrik Nilsson.
Exempel på långsiktiga satsningar
- Från 60 till 80 utbildningsplatser på sjuksköterskeutbildningen per termin, varav 15 platser i Ljungby
- Vidareutbildning till specialistsjuksköterska med lön – från 40 till 60 utbildningstjänster
- Ökat antal AT- och ST-tjänster
- Lönesatsning på läkare i primärvård, sjuksköterskor och barnmorskor
- Lägre veckoarbetstid för kombinerat dag- och nattarbete
- Höjd ersättning med 60 procent för arbete på obekväm arbetstid
- Tvåårigt utvecklingsprogram för nyexade sjuksköterskor