
12 december 2019
Nytt verktyg för att säkerställa hållbara insatser
Det är självklart att vi ska arbeta på ett sätt som bidrar till folkhälsa, god ekonomi, jämställdhet och utan miljöpåverkan. Men, det sker inte av sig självt. Regional utveckling har färdigställt ett verktyg för att hållbarhetssäkra insatser. Syftet är att få in flera perspektiv på hållbarhet tidigt i planeringen. Under hösten har verktyget börjat användas skarpt.
En anledning till att vi har en rad samhällsproblem idag är för att vi inte tillräckligt har konsekvensutrett eller beaktat hållbarhetsaspekter i samhällsutvecklingen. Därför har vi tagit fram detta verktyg, berättar Christel Gustafsson, regional utvecklingsdirektör.
Verktyget ska vägleda verksamheten som bedrivs på regional utveckling att hållbarhetssäkras mot den regionala utvecklingsstrategin Gröna Kronoberg och de tre hållbarhetsdimensionerna – social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet. Genom att hållbarhetssäkra tidigt i planeringen finns bättre möjligheter att forma en insats och skapa förändringar. Det innebär en arbetsinsats nu som sparar tid och resurser i förlängningen.
Vi såg ett behov av att få in flera perspektiv på hållbarhet och en tvärsektoriell kunskap. Genom hållbarhetssäkring kan vi jobba mer sammantaget kring hållbarhet. På så vis undviker vi att arbeta i stuprör kring hållbarhetsfrågor, t.ex. miljö för sig och jämställdhet för sig, berättar verksamhetsutvecklare Elsa Anderman, som varit med och tagit fram verktyget.
Hållbarhetssäkringen är utformad för att kunna appliceras på olika sakfrågor, från mindre och kortare insatser och projekt till att kunna användas i längre och större processer. Det innefattar insatser såsom planering av projekt, framtagande av strategier, fördelning av ekonomiskt stöd och remissyttranden.
Hållbarhetssäkring är ett verktyg som ska;
• Säkerställa att insatser som genomförs är relevanta utifrån den regionala utvecklingsstrategin Gröna Kronoberg.
• Säkerställa att insatser leder till förbättrade sociala, miljömässiga och ekonomiska förhållanden
• Minska negativa sociala, miljömässiga och ekonomiska effekter av våra insatser
• Synliggöra mål- och intressekonflikter
Så går det till
Vid verksamhetsplaneringen väljs ett antal processer ut som behöver hållbarhetssäkras. Just nu hållbarhetssäkras processerna kring besöksnäringsstrategin och trafikförsörjningsprogrammet. Berörda tjänstepersoner följer arbetsmetoden i den framtagna handboken, där verksamhetsutvecklare Elsa Anderman finns med och stöttar.
Vidare arbete
I februari får Region Kronoberg ett särskilt uppdrag från Tillväxtverket kring hur vi som region kan stärka vår kapacitet för att jobba med hållbarhetsperspektivet. Syftet med uppdraget är att öka den regionala kapaciteten att arbeta med hållbarhet som en helhet i det regionala tillväxtarbetet.
Ta del av verktyget
På hemsidan för Gröna Kronoberg kan du ta del av verktyget.
Verktyg för hållbarhetssäkring