8 november 2018
OECD-analys av länet klar: Mycket har gjorts men många utmaningar kvarstår
2012 gjorde OECD, på uppdrag av regionförbunden i Blekinge, Jönköpings län, Kalmar län och Kronobergs län, en så kallad Territorial Review, en studie av regionernas konkurrenskraft och tillväxtpotential. Nu, fem år senare, har en uppföljning gjorts.
I rapporten konstateras att de fyra länen genomfört många insatser utifrån rekommendationerna och på relativt kort tid uppnått goda resultat. Allt har inte uppfyllts och många områden kräver dessutom nationella insatser.
Analysen lyfter bland annat fram ett betydligt bättre samarbete mellan offentliga aktörer och näringslivet runt utvecklingsfrågor och nyföretagande. Samarbetet mellan grannlänen när det gäller infrastruktur har också blivit märkbart bättre vilket gett Sydsverige en bättre förhandlingsposition gentemot staten. OECD pekar också på hur den ökade migrationen har satt ett stort tryck framförallt på kommunerna. Man menar att kommunerna generellt klarat utmaningarna förvånansvärt bra men att det är viktigt att de akuta satsningarna på integration inte går ut över de långsiktiga satsningarna på till exempel ungdomspolitik. Ett annat område där OECD rekommenderar ytterligare insatser är matchning av arbetskraften mot lediga jobb. Analysen pekar också på att inte minst Kalmar län varit mycket framgångsrikt i att använda sin stora attraktionskraft för att attrahera turister men att mer kan göras för att locka inflyttare och behålla de som redan finns i länet.
Vi har arbetat väl med OECDs tidigare rekommendationer men det kvarstår utmaningar. En stark rekommendation framåt är att arbeta för att attrahera boende. Vi är ett fantastiskt län att leva och verka i. Men vi lyckas inte omsätta det i en inrikes inflyttning. Något vi så väl behöver om vi ska klara arbetsmarknadens kompetensbehov, säger Christel Gustafsson regional Utvecklingsdirektör.
Kompetensmatchning är ytterligare en rekommendation som vi jobbar mycket med men där OECD anser att vi behöver fortsätta med. OECD pekar också på att vi behöver förbättra vår samverkan över kommungränser kring arbetsmarknad-näringslivsfrågor. Det ger oss stöd och en puff i ryggen att fortsätta och prioritera än högre det arbete vi nu bedriver med länets näringslivschefer. Arbetsmarknadsregionerna är större än kommunerna, vilket också måste avspeglas i hur vi tar oss an de frågorna avslutar Christel Gustafsson.
Den 6 november presenterades rapporten i sin helhet vid en konferens på OECD:s huvudkontor i Paris. Den presenteras även den 9 november på Regiondagarna i Borgholm.
Sammanfattning av den uppföljande studien från 2018, pdf, öppnas i nytt fönster
"OECD Territorial Reviews, Småland Blekinge: Monitoring progress and special focus on migrant integration"
Om studien
2012 gjorde OECD en genomgripande analys av utvecklingsförutsättningarna i de tre Smålandslänen och Blekinge. Från den analysen gjorde OECD över trettio rekommendationer om allt från turism till infrastruktur och samverkan med andra regioner. Nu har OECD på uppdrag av de fyra länen uppdaterat och utvärderat på vilket sätt rekommendationerna har använts och om det lett till resultat.
Kontakt

- E-post: christel.gustafsson@kronoberg.se
- Telefon: 0470-58 30 27, 0767-20 78 48