”En patient frågade mig om jag precis kom från månen”, berättar Mahmud Suwan och skrattar till.

11 maj 2020

Från dörr till dörr i coronabil

Under två veckors tid har serviceresors tre coronabilar transporterat 69 patienter mellan deras hem och vården. Detta har avlastat ambulansen i deras arbete i att prioritera mer vårdkrävande transporter.

Det har fungerat bra. Men det är viktigt att vara extremt försiktig för att skydda både mig själv och patienterna, säger Mahmud Suwan, en av förarna till coronabilarna.

Efter påskhelgen meddelade ambulansen att det fanns ett behov av avlastning, då de inte hann köra alla transporter som efterfrågades på grund av covid-19. Region Kronoberg följde då konceptet som flera andra regioner redan satt igång och införde coronabilar i både Ljungby och Växjö.

Det är både misstänkt och konstaterat smittade coronapatienter som kan boka transport. Och då får patienten skjuts från sin dörr till den dörr där vården tar vid eller tvärtom, berättar Mahmud Suwan.

Förarnas skyddsutrustning

Med tanke på vilka patienter som bilarna kör har förarna utbildats via smittskydd, fått tillgång till skyddsutrustning och möjligheten att sanera bilarna vid ambulanstvätten vid respektive sjukhus.

Det viktigaste är att hålla patienten långt bak i bilen, alltid ha skyddsutrustningen på sig och att sanera bilen noggrant efter varje patient, säger Mahmud Suwan.

När coronabilarna hämtar upp möts patienten av en förare i full mundering. Och skyddsutrustningen är densamma som vårdpersonal har vid viss kontakt med cornonapatienter – visir, förkläde och handskar.

Ofta verkar patienterna tycka det är lite pinsamt att jag har skyddsutrustningen på mig. Men efter att de har fått förklaringen att det handlar om att minska smittspridning, förstår de alltid, berättar Mahmud Suwan.

Komplement till ambulans

Coronabilarna är rampfordon, avsedda att enbart köra en patient åt gången, en patient som antingen är rullstolsburen eller sittande, mellan hemmet och vården (eller tvärtom). Och det är enbart när det är absolut nödvändigt som patienten får ha en följeslagare med sig.

Är patienten i större vårdbehov och inte kan åka ensam bak i bilen så är det ambulansen som gäller, eftersom förarna inte har vårdutbildning, säger Johan Sjöblom, trafikplanerare på serviceresor.

  • Antal rampfordon: Två i Växjö och ett i Ljungby
  • Tider för transport: Vardagar kl. 8-19 och helgdagar kl. 8-18 (övrig tid kör ambulansen, som också kör liggande transporter)
  • Antal patienter: En - sittande eller rullstolsburen

Relaterade nyheter

Lägesrapport: Andelen positiva fortsätter att öka

30 december 2020

Det är fortsatt en mycket oroväckande utveckling i Kronoberg, med många corona-positiva individer trots något färre provtagna under vecka 52. Det ger en ännu högre andel positiva än tidigare – hela 23...

Förlängd satsning ska ge fler läkare till primärvården

29 december 2020

Lönesatsningen på ST-läkare i allmänmedicin och allmänspecialister i primärvården har gett goda resultat och förlängs därför till och med december 2024.

För dig som rest från Storbritannien – från och med 12 december

28 december 2020

Du som varit i Storbritannien och kommit till Sverige från och med den 12 december uppmanas testa dig för covid-19, även om du inte har symtom. Kontakta din vårdcentral för provtagning på vardagar och...

Sjuksköterskor sökes inför vaccineringen mot covid- 19

28 december 2020

Nu söker Region Kronoberg utbildade, aktiva och pensionerade sjuksköterskor som vill hjälpa till i vaccinationsarbetet.

Historisk dag när de första kronobergarna vaccinerades mot covid-19

27 december 2020

Den 27 december fick de första kronobergarna sin första dos vaccin mot covid-19. Det var 22 omsorgstagare på det särskilda boendet Birkagården i Växjö kommun som blev först ut i Kronobergs län. De vac...

Lägesrapport: ”Väldigt bekymmersamt”

23 december 2020

Kronoberg har en väldigt allvarlig situation med ökad smittspridning av covid-19 i länet. Förra veckan var det 929 positiva fall, högsta siffran hittills på en vecka. Andelen positiva analyser också h...

Nu erbjuder även vårdcentralen Centrum digitala besök via appen Min vård Kronoberg

22 december 2020

Nu kan fler invånare använda appen min vård Kronoberg då även vårdcentralen Centrum ansluter. I appen kan invånare bland annat söka vård, beskriva sina symtom via text och bild eller ha ett videomöte...

Nyhetsbrev december från medicinska kommittén/läkemedelskommittén

21 december 2020

Läkemedelsnotiser och annan information för hälso- och sjukvårdspersonal.

Tekniskt problem tolkades som astmaanfall

21 december 2020

Region Kronoberg Lex Maria-anmäler en händelse där en patient i samband med en operation fick otillräckligt luftutbyte på ett av länets sjukhus.

Skicka din hälsning till vårdpersonalen

21 december 2020

Ni är många nu i juletid som vill visa tacksamhet till vårdpersonalen för deras insats i tuffa tider. Här kan du skicka en hälsning direkt till sjukvårdspersonalen.