Foton av Christina Zetterlund, Maria Lindberg och Anders Andersson/Anders Bergön.

25 november 2020

Kronobergare prisas för sina kulturinsatser

Region Kronoberg delar årligen ut kulturutmärkelser för att uppmärksamma framstående kulturarbetare i länet. Årets utmärkelser går till konsthantverk- och designhistorikern Christina Zetterlund, fotograf Maria Lindberg och nya TeaterBorgen/Elias Wallin.

Kulturutmärkelserna offentliggjordes på regionfullmäktiges sammanträde den 25 november.

Kulturpris: Christina Zetterlund, Växjö/Småland - Konsthantverk- och designhistoriker
Motivering: Med glasklar klokhet och skarpsinne för det småländska lyfter Christina upp de okända berättelserna om människorna bakom det småländska design- och konsthantverket. Genom sitt arbete med utställningen ”På lunchrasten” bidrar Christina till att bredda formhistorien. I stället för att fokusera på den enskilda konstnären får glasarbetaren och sölningen, det glasarbete som gjordes på lunchrasten eller den egna tiden, ta plats.

Kulturpriset ska hedra personer som genom sin verksamhet gjort en förtjänstfull kulturell insats i Kronobergs län. Priset består av ett konstverk eller konsthantverk som pristagaren själv får välja till ett värde av 10 000 kronor.

Kreativ entreprenör inom kulturområdet: Maria Lindberg, Alvesta - Fotograf
Motivering: Med kameran i sin hand skapar hon magi och sagolika minnen. Maria Linberg är sagofotografen som hittat sin personliga bildstil där magi adderas till vardagen. Hon brinner både för att måla en trolsk stämning i sina bilder och för att fotograferingen ska bli en oförglömlig upplevelse.

Utmärkelsen delas ut till en entreprenör som på ett betydelsefullt sätt bidragit till att skapa ett kreativt klimat och främjat kreativa mötesplatser i Kronoberg. Priset består av ett konstverk eller konsthantverk som pristagaren själv får välja till ett värde av 10 000 kronor.

Årets bubblare: Nya TeaterBorgen och Elias Wallin, Alvesta/Lessebo
Motivering: Att blåsa liv i Teaterborgen i Strömbergshyttan som stått tom i 10 år kräver en driftig, mångsidig och modig ledare. Elias Wallin är allt det och dessutom en multibegåvad musiker, sångare, kapellmästare, dirigent, arrangör, regissör, skådespelare och dansare. Visionen är att producera fullskaliga musikalproduktioner av högsta kvalité med en ensemble bestående av både utbildade musikalartister och lokala förmågor från hela Kronoberg.

Årets bubblare är ett vandringspris som ska gå till en aktör som just inlett en spännande utveckling, gärna med fokus på sektorsöverskridande samarbete.

Kontakt

Pernilla Sjöberg (M)

Pernilla Sjöberg (M)

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0702-70 73 22
Lotta Nydahl Frånberg

Lotta Nydahl Frånberg

Regional utvecklingssamordnare kultur

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0470-58 30 02

Relaterade nyheter

Lägesrapport: 71 procent av 80+ har fått påfyllnadsdos

26 november 2021

Ett intensivt arbete pågår just nu i Region Kronoberg med att planera för vaccinationen med en påfyllnadsdos för samtliga invånare över 18 år. De externa vaccinatörerna kommer att vara kvar januari ut...

Nya uppdrag kring el, vätgas och vatten

25 november 2021

Politiken i Region Kronobergs ger sin regionala utvecklingsförvaltning utökade uppdrag. Under 2022 ska verksamheten arbeta med frågor som gör samhällets infrastruktur mer robust och säker.

Regionen sätter plan för fortsatt vaccination med påfyllnadsdos mot covid-19

24 november 2021

Under onsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten hur den fortsatta vaccinationen mot covid-19 med en tredje dos ska gå till. Fler grupper ska släppas på successivt och det behöver gå sex månader mellan d...

Regionfullmäktige sammanträder den 24 november

22 november 2021

På onsdag sammanträder regionfullmäktige i Utvandrarnas hus. Ordinarie ledamöter och tjänstgörande ersättare ska delta fysiskt. Icke tjänstgörande ersättare är välkomna att delta fysiskt.