18 november 2021
Att hålla näsan över vattnet eller surfa på vågen?
Att jobba med utveckling i Kronoberg är både spännande och hoppingivande. Jag får träffa så många fantastiska människor. Entreprenörer och eldsjälar som vill utveckla sitt företag eller sitt samhälle, ofta både och. I pandemin, liksom i tidigare kriser, har Kronobergs näringsliv ställt om snabbt, i samverkan med omgivande samhälle. En ovärderlig styrka i en snabbt föränderlig värld. Samtidigt är ekologisk och social hållbarhet högt på agendan. Det ger tillförsikt inför framtiden.
Vi brukar framhålla att vi är bra på omställning i Kronoberg. Det har också varit en tillgång under den kris som pandemin skapade. Krisen var till del en katalysator eller accelerator av skeenden som redan var på gång. Digitalisering, grön omställning, klimatsmart teknik och kompetensväxling har skett. Men mer behöver ske. Corona var inte den stora utmaningen. Vi har klimat och biologisk-mångfald-utmaningen framför oss som börjar bli akut. Det är viktigt att vi håller i den omställningskraft som krisen skapat. När allt rullar på är förändringstrycket svagt. Till skillnad från när strukturer ändras, då finns möjlighet att göra nytt. Och det behöver vi nu.
Kronoberg har goda förutsättningar att bli en grön föregångsregion. Där morgondagens hållbara lösningar är i fokus och omsatta i verklighet. För andra att inspireras av och för oss att leva i och av. Den ansvarsfullhet och långsiktighet många har på sina företag och sitt arbete i Kronoberg leder direkt till hållbarhetsfrågorna. Sparsamhet handlar inte bara om pengar utan också om våra gemensamma resurser. Den insikten behövs inte minst i den klimatomställning vi nu måste göra. Vi som alla andra. Utmaningarna i Kronoberg är ju inte helt olika de andra regioner står inför. Kompetensförsörjning, global konkurrens och behov av både grön och digital omställning. Utmaningar som vi behöver hjälpas åt att hantera.
I början av pandemin var det stort fokus på att hålla näsan över vattnet. Men nu gäller det att surfa på vågen. Att försöka stötta befintliga strukturer och söka en återgång är inte rätt väg fram. Det bästa vi kan göra nu är att använda krisen som en hävstång för förändring. Då har vi möjlighet att också få något gott ur detta som förde så mycket ont med sig.
Christel Gustafsson, regional utvecklingsdirektör