Två människor i ett informationstält.
Informationstillfälle med Res grönt i gröna Kronoberg.

8 december 2021

De flesta tar bilen till jobbet – men vill prova på att ändra sina vanor

Projektet Res grönt i gröna Kronoberg har genomfört en resvaneundersökning på företag i regionen. Resultatet visar att de allra flesta väljer bilen, även på sträckor de skulle kunna gå eller cykla.

Denna typ av kartläggning är viktig för att våra insatser ska sättas in på rätt plats. Kartläggningen blir även viktig för att komma närmre våra uppsatta miljömål, säger Thomas Ragnarsson (M) ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

Projektledare från Region Kronoberg, Åsa Forss, berättar om företagens utmaningar.

Vi har ställt frågan till anställda på de företag som anslutit sig till projektet Res grönt i gröna Kronoberg. Det är företag som vill jobba med hållbarhet. Många har redan mycket på gång kring godstransporter, men inte så mycket gällande persontransporter, arbetspendling och tjänsteresor, säger Åsa Forss.

Många är beredda att prova på att ändra sina vanor, men behöver en liten knuff för att göra det. Över 600 personer vill delta i minst en provaktivitet enligt resvaneundersökningarna. Res grönt i gröna Kronoberg erbjuder testperioder med elcyklar, fossilfria bilar, samåkning och gratis kollektivtrafik.

Vi vill hjälpa till att hitta lösningar som kan passa in i arbets- och familjelivet på bästa sätt. Vi vill även bidra till folkhälsan genom att uppmuntra till mer gång och cykling, säger Åsa Forss.

Seminarium och prova på-aktiviteter

Företagen i projektet har under hösten jobbat fram konkreta gröna transportplaner som inkluderar persontransporter. Aktiviteterna i planerna ska genomföras under ett års tid med stöttning från projektet. Förutom testaktiviteter för de anställda finns en rad olika utbildningar, stöd och inspiration som företagen erbjuds kostnadsfritt. Till exempel anordnades under november ett seminarium om ”Framtidens arbetsliv” tillsammans med Kairos Future.

Region Kronoberg driver tillsammans med Energikontor Sydost och Länsstyrelsen Kronoberg projektet Res grönt i gröna Kronoberg. Projektet finansieras av Europeiska Regionala Utvecklingsfonden och Region Kronoberg. Projektet riktar sig främst till företag för att hjälpa de ställa om och bli mer hållbara i sina resor till, från och i arbetet.

Relaterade nyheter

  • Välkommen att lära dig mer om civilsamhället!

    20 december 2021

    Vill du samarbeta mer med civilsamhället? Välkommen till fyra kostnadsfria seminarier som bland annat ökar din kunskap om civilsamhället i Kronoberg och beskriver former för samverkan.

  • Besök Vetenskapshuset i Markaryd

    15 december 2021

    Vetenskapshuset i Markaryd är ett framtidsinriktat och hållbart samhällsbyggnadsprojekt där Region Kronoberg, Markaryds kommun, NIBE och näringslivet samverkar.

  • EU-medel från Strukturfonderna i Småland med Öarna

    7 december 2021

    Den 1-2 december prioriterade Strukturfondspartnerskapet tre nya EU-projekt om drygt 7 miljoner kronor. Samtliga projekt berör Kronobergs län. Projekten handlar om smart specialisering, tillverkningsi...

  • Så ska IT-branschen i Kronoberg utvecklas

    1 december 2021

    Årets digitala vecka är slut. Hur har veckan varit? Och hur fortsätter arbetet?

  • Nya uppdrag kring el, vätgas och vatten

    25 november 2021

    Politiken i Region Kronobergs ger sin regionala utvecklingsförvaltning utökade uppdrag. Under 2022 ska verksamheten arbeta med frågor som gör samhällets infrastruktur mer robust och säker.

  • Den digitala veckan – fler kvinnor till IT-branschen

    18 november 2021

    Årets digitala vecka pågår mellan 15 november – 19 november. Det är en vecka med inspiration och insikt för ökad digitalisering och IT inom Linnéregionen. Varje dag har ett specifikt tema. Den 16 nove...

  • Att hålla näsan över vattnet eller surfa på vågen?

    18 november 2021

    Att jobba med utveckling i Kronoberg är både spännande och hoppingivande. Jag får träffa så många fantastiska människor. Entreprenörer och eldsjälar som vill utveckla sitt företag eller sitt samhälle,...

  • Samverkan för framtidens kalla magneter

    17 november 2021

    Högteknologiska företag i Kronobergsregionen samverkar med Uppsala universitet och Linnéuniversitetet för att utveckla en mer energisnål supraledande magnet.

  • Stort tryck när anmälan till Yrkes-SM öppnade

    15 november 2021

    Idag öppnade anmälan till Yrkes-SM som genomförs den 10-12 maj 2022 i Arenastaden, Växjö. Redan efter ett par timmar hade mer än 1000 elever blivit anmälda.

  • Nya arbetsroller breddar vård- och omsorgsbranschen

    12 november 2021

    Attraktion, attityder och yrkesstolthet – det har varit fokusområden för ESF-projektet Framtid vård och omsorg Kronoberg. Sedan starten 2018 har närmare 800 medarbetare fortbildats och nu är det dags...