8 december 2021
Felaktig bokning av påfyllnadsdosen skapar ansträngt läge på vaccinationsplatser
Efter att bokningen för påfyllnadsdos av vaccin mot covid-19 öppnade för personer som är födda 1971 eller tidigare samt för medicinska riskgrupper är trycket på både vårdcentraler och vaccinationsplatser högt. Det är många som bokar tid trots att det inte gått sex månader sedan de fick sin andra vaccinationsdos, vilket inte är tillåtet.
Enligt Folkhälsomyndigetens rekommendationer ska det gå minst sex månader mellan dos 2 och påfyllnadsdosen.
Dessvärre ser vi att det är många personer som bokar tid trots att det inte gått sex månader sedan dos två. Det är inte tillåtet och jag vill understryka att det är allas ansvar att följa reglerna och att inte boka tid för påfyllnadsdosen för tidigt. Den som bokar tid för påfyllnadsdos trots att det inte gått sex månader kommer att få sin tid avbokad eller bli avvisad från vaccinationsplatsen, säger Marie Jadner, vaccinationssamordnare.
Att avboka och avvisa personer som inte har rätt till sin påfyllnadsdos tar mycket tid och resurser från vaccinatörerna, som redan har ett pressat schema för att hinna med så många vaccinationer som möjligt.
Skyddet mot covid-19 börjar avta efter sex månader. Eftersom det finns ett begränsat antal tider och trycket är högt är det oerhört viktigt att tiderna går till de personer som behöver det mest, säger Marie Jadner.
Tider fylls på kontinuerligt
Just nu är det ont om vaccinationstider, men nya tider fylls på löpande. Är tiderna slut på en vaccinationsplats går det bra att boka tid på en annan där det finns lediga tider.
Medicinska riskgrupper vaccineras på vårdcentralerna och personer födda 1971 eller tidigare hänvisas till någon av länets vaccinationsplatser.
Mer information om vaccination mot covid-19, 1177.se, öppnas i nytt fönster