30 juni 2021

Rekommendation om munskydd i kollektivtrafiken tas bort

Folkhälsomyndigheten har beslutat att ta bort rekommendationen om munskydd i kollektrafiken från och med den 1 juli och begränsat antal resenärer på långa resor från 15 juli.

Den 7 januari gick Folkhälsomyndigheten ut med rekommendationer om att munskydd bör användas av resenärer i kollektivtrafiken på vardagar klockan 7-9 och 16-18, rekommendationen gäller för personer födda 2004 eller tidigare. Nu meddelar Folkhälsomyndigheten att rekommendationen tas bort från och med 1 juli.

Vi har hela tiden följt Folkhälsomyndigheten och Region Kronobergs smittskydds rekommendationer. Att rekommendationen om munskydd nu plockas bort är ett tecken på att vi börjar återgå till det normala. Om resenärer vill ha munskydd när de reser kan de fortfarande självklart använda det. Vi fortsätter att dela ut munskydd på kundcenter i Växjö till dem som visar upp giltig biljett, säger Carina Bengtsson (C), ordförande i trafiknämnden.

Den 15 juli tas även reglerna för begränsat antal passagerare på buss-och tåglinjer längre än 150 kilometer bort.

Folkhälsomyndighetens övriga rekommendationer

Det är fortfarande viktigt att fortsätta att följa de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten har för att fortsätta minska smittspridning av covid-19.

• Stanna hemma vid symtom
  • Hålla avstånd
  • Ha en god handhygien
  • Undvika situationer med trängsel
  • Träffas helst utomhus
  • Hålla avstånd i offentliga miljöer.