30 juni 2021

Rekommendation om munskydd i kollektivtrafiken tas bort

Folkhälsomyndigheten har beslutat att ta bort rekommendationen om munskydd i kollektrafiken från och med den 1 juli och begränsat antal resenärer på långa resor från 15 juli.

Den 7 januari gick Folkhälsomyndigheten ut med rekommendationer om att munskydd bör användas av resenärer i kollektivtrafiken på vardagar klockan 7-9 och 16-18, rekommendationen gäller för personer födda 2004 eller tidigare. Nu meddelar Folkhälsomyndigheten att rekommendationen tas bort från och med 1 juli.

Vi har hela tiden följt Folkhälsomyndigheten och Region Kronobergs smittskydds rekommendationer. Att rekommendationen om munskydd nu plockas bort är ett tecken på att vi börjar återgå till det normala. Om resenärer vill ha munskydd när de reser kan de fortfarande självklart använda det. Vi fortsätter att dela ut munskydd på kundcenter i Växjö till dem som visar upp giltig biljett, säger Carina Bengtsson (C), ordförande i trafiknämnden.

Den 15 juli tas även reglerna för begränsat antal passagerare på buss-och tåglinjer längre än 150 kilometer bort.

Folkhälsomyndighetens övriga rekommendationer

Det är fortfarande viktigt att fortsätta att följa de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten har för att fortsätta minska smittspridning av covid-19.

  • Stanna hemma vid symtom
  • Hålla avstånd
  • Ha en god handhygien
  • Undvika situationer med trängsel
  • Träffas helst utomhus
  • Hålla avstånd i offentliga miljöer.

Relaterade nyheter

Coronabilen firades ut efter 741 dagar

10 maj 2022

Efter över två år och 2 000 resor avvecklades coronabilen i Region Kronoberg den sista april. Den firades ut med alkoholfri cider och blåbärstårta.

Fjärde dos vaccin erbjuds till personer över 65 år

4 april 2022

Region Kronoberg erbjuder nu en fjärde dos (andra påfyllnadsdos) vaccin mot covid-19 till personer som är 65 år och äldre. Den andra påfyllnadsdosen kan ges tidigast fyra månader efter dos tre.

Vårdcentralerna tar över vaccinationen mot covid-19

1 april 2022

Från och med måndag den 4 april sker vaccination mot covid-19 endast på länets vårdcentraler. De externa vaccinatörernas uppdrag har avslutats.

Lägesrapport: Lättillgänglig vaccination uppskattad av invånarna

18 mars 2022

Det har funnits många tillfällen att passa på att vaccinera sig mot covid-19 i länet under den nationella vaccinationsveckan. De allra flesta som vaccinerat sig har tagit dos 3 och dos 4.