Det vinnande bidraget heter A2A och utvecklades av Ann Charlott Hästö, ACH architecture AB, Camilla Berggren-Tarrodi, ÅWL arkitekter, Maja Lindborg, Chalmers, och Jarl Bengtson, Climate Recovery.

12 februari 2021

Rivningsarbetaren i fokus för att minska byggavfall

Lösningen som lyfte fram rivningsarbetarens viktiga roll vann priset i ett hackaton med fokus på cirkulärt byggande. Intresset för lösningarna var stort. Över 100 deltagare tog del av innovativa lösningar som tagits fram på tre dagar av ett 30-tal engagerade personer med olika kompetenser – helt digitalt.

Re: Bygg hackaton var en del i projektet Cirkulära Kronoberg och Kalmar län. Den 10 februari presenterades alla bidrag som hackats fram. Det vinnande bidraget heter A2A och utvecklades av Ann Charlott Hästö, ACH architecture AB, Camilla Berggren-Tarrodi, ÅWL arkitekter, Jarl Bengtson, Climate Recovery, och Maja Lindborg, Chalmers.

Det känns jättebra. Det har varit ett kul samarbete och tre jätteintensiva dagar som har gått upp och ner. Men när vi kom på en idé har vi jobbat på väldigt målinriktat. Nu ska vi först fira lite grann innan vi går vidare med våra planer, säger Camilla Berggren-Tarrodi.

A2A tog hem en dubbelvinst, både publikens pris och juryns. Vinnarna kommer få stöd i att utveckla sin idé vidare med hjälp av Kalmar Science park och Företagsfabriken.

Juryn är väldigt imponerade av bidragen och deras presentationer. Det är fantastiskt att komma fram till så här mycket på tre dagar som är möjligt att förverkliga. Nya kontakter knyts och det kommer fram saker vi kan bygga vidare på. A2A är ett väldigt innovativt bidrag, genom att gå till källan, kallat brottsplatsen, kan vi minska byggbranschens avfall, säger Ivana Kildsgaard, Tengbom, jurymedlem.

I juryn satt ocksåJoacim Rosenlund, LNU, lektor för cirkulär ekonomi, Johann Vaernholt, Projekledare för FramInk, Företagsfabriken, Mats Olsson, Executive Associate and Digital Business, Kalmar Science Park, Ditte Vind, Expert Cirkulärekonomi, Lendager Group, Stina Wollenius, VD, Glasgruppen, Mats Torring, Affärsutveckling, Stena Recycling och Karin Sandberg, Senior Forskare, RISE/ Smart Housing Småland.

Från byggande med jungfruligt till återbrukat och återvunnet material

Bidragen bedömdes utifrån hur cirkulär idén var, genomförbarhet, marknadsattraktivitet, innovation och möjlighet att skala upp. Att nya lösningar kommer fram är angeläget: Byggsektorn står för en femtedel av Sveriges koldioxidutsläpp och varje år slängs tusentals ton byggmaterial.

Hackarna fick tre utmaningar att välja bland, där varje utmaning ägdes av en aktör: Växjöbostäder: ombyggnadsutmaning, Stena Recycling: rivningsutmaning och Saint Gobain: glasutmaning. Alla bidrag lyfte vikten av att inventera värdet av det som ska rivas och att hitta mäklare, marknadsplats och samla kunskap för att ta tillvara det som rivs.

Projektet Cirkulära Kronoberg och Kalmar län är väldigt nöjda med sitt hackaton.

Förutom byggbranschens avfallsproblematik och de kreativa lösningar som kom fram, så är det internt intressant med nya innovativa arbetsmetoder som ger resultat i dessa digitala tider. Det är ovanligt att köra ett tredagars hackathon helt digitalt, med ett 30-tal deltagare fördelat i fem tävlande lag. Vi har lyckats samla många arrangörer och stödpartners bakom detta. Med andra ord finns det ett otroligt starkt intresse för ämnet, dels hackarna och utmanarna men även från åhörarsidan, säger Helene Wieslander, regional utvecklingssamordnare på Region Kronoberg.

Juryns motivering:

Juryn anser att bidraget är mycket innovativt. Genom att gå till källan, ”brottsplatsen”, erbjuds en enkel lösning för att hantera demontering och sortering vid rivning. Lösningen bidrar till minskat avfall, ökat återbruk och återvinning av byggnadsmaterial och föreslår miljöinventering för att minska miljöförstöring, reducera hälsorisker samt öka spårbarheten av material i ekonomin.

Genom att koppla ihop olika aktörer i värdekedjan bidrar lösningen till ökad kompetens hos användaren - den ger på ett pedagogiskt och enkelt sätt konkret information om byggprodukter och tillhandahåller instruktioner för hur man gör vid demontering och sortering. Här finns en tydlig affärsidé som kan skalas upp till att inkludera både fler produkter och produkter från andra kategorier, till exempel vitvaror.

Sist men inte minst har teamet även lyckats konkretisera och visualisera produkten, något som ökar bidragets attraktionskraft och marknadspotential.

Kontakt

Porträtt Helene Wieslander
Helene Wieslander
Regional utvecklingssamordnare

Relaterade nyheter