17 november 2021

Samverkan för framtidens kalla magneter

Högteknologiska företag i Kronobergsregionen samverkar med Uppsala universitet och Linnéuniversitetet för att utveckla en mer energisnål supraledande magnet.

Projektet Kompetens- och teknikspridning om supraledande magneter stöds bland annat av Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) med drygt 9 miljoner kronor och Region Kronoberg: den regionala utvecklingsnämnden stödjer projektet med ca 4,5 miljoner kronor mellan år 2021-2023. På den första samverkansträffen nu i november diskuterades bland annat magnetutveckling och vikten av samverkan mellan näringsliv och akademi.

Komplexa samhällsutmaningar kräver samverkan mellan olika kompetenser och aktörer. Jag är så stolt över att vi varit en del i att få den här samverkan till stånd, säger Christel Gustafsson, regional utvecklingsdirektör.

Uppsala universitet, Linnéuniversitet samt Ryd-Verken AB, Scanditronix Magnet AB och Vattenskärningsteknik i Vislanda AB ska utveckla och tillverka en innovativ magnet, en så kallad "kall" supraledande magnet. Supraledande magneter är ett viktigt verktyg inom vetenskap, medicin, industri och efterfrågas av stora internationella forskningsanläggningar. En fungerade prototyp kvalificerar företagen som leverantörer till den internationella forskningsinfrastrukturen CERN i Schweiz.

Läs mer i pressmeddelandet från Uppsala universitet

Mer om projektet

Relaterade nyheter