28 oktober 2021

Slutrapporten för Min vård Kronoberg presenterar framgångsfaktorer vid etablering av digifysisk vård

Slutrapporten för pilotprojektet digital anamnes och triage (Min vård Kronoberg) är nu klar. I rapporten listas framgångsfaktorer för att lyckas med etablering av digifysisk vård i Region Kronoberg. Det lyfts också en rad konkreta exempel där vården kan effektiviseras med hjälp av verksamhetsutveckling och digitalt stöd.

Pilotprojektet digital anamnes och triage startade september 2020 och avslutas maj 2022. Projektet möjliggör både patientinitierade och vårdgivarinitierade kontakter med digitalt stöd via appen Min vård Kronoberg.

I projektet ingår vårdcentralerna Lammhult, Dalbo och Centrum inklusive primärvårdsrehab, specialistpsykiatri, folktandvården och delar av sjukhusvården, barn- och ungdomskliniken och kvinnokliniken.

Projektets övergripande syfte är att samla på erfarenheter och lärdomar som kan vara användbara vid etablering av digifysisk vård inom Region Kronoberg.

Det har varit en oerhört lärorik resa. Projektet har bidragit till verksamhetsutveckling, innovation och erfarenheter – tack vare engagerade, kloka och kompetenta medarbetare och samarbetspartners, berättar Per Nordbeck, projektledare.

Totalt har 4727 kontakter med invånare gjorts via appen.

Jag har tagit del av slutrapporten och jag är stolt över det fina arbete vi har gjort tillsammans i Region Kronoberg. Jag tycker det är fantastiskt att så många verksamheter har bidragit till erfarenheter och lärdomar om hur hälso- och sjukvården kan utvecklas med digitalt stöd, säger Roger O Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Kronoberg.

I rapporten presenteras en rad initiativ från våra kliniker/mottagningar där vi effektiviserar vårt sätt att arbete och förbättra för patienter. Ett exempel är att projektet har möjliggjort en ökad tillgänglighet till bland annat primärvården då Kronobergaren har kunnat kontakta vården dygnet runt. Vi har vidare etablerat helt nya former för distansarbete, där vi bland annat har läkare som har sin fysiska placering utomlands och endast tar emot digitala besök.

Det finns många klokheter som vi använder när vi nu fortsätter vår digifysiska resa, säger Roger O Nilsson.

Kort sammanfattning av utvalda resultat/slutsatser:

  • Ett stort intresse omgärdar projektet. Fler verksamheter vill ansluta till pilotprojektet.
  • Framgångsfaktorer för att lyckas med etablering av digifysisk vård: 1) förändringsledning - som stödjer utvecklingsresan
    2) behovsstyrd verksamhetsutveckling – där tydlig utgångspunkt är behov och sedan lösning
    3) tillämpat lärande - som stärker förmågan att använda digitalt stöd optimalt.
  • Volymer avseende användande av digitalt stöd driver önskade effekter.
  •  Marknadsföring är en förutsättning för nödvändigt inflöde av invånare/patient till digitalt stöd.
  • Större fokus på önskade effekter istället för möjligheter.
  • Fortsätta att identifiera och etablera arbetssätt som främjar önskade effekter

Vill du veta mer om slutrapporten?

Varmt välkommen på en digital dragning av slutrapporten – den 25 november kl. 13-14. Anmäl dig genom att mejla Per Nordbeck.

 Slutrapporten för digital anamnes och triage, pdf

Annat material om pilotprojektet

Jag har rekommenderat appen Min vård Kronoberg till 15 personer

Appen Min vård Kronoberg är en sjukt bra grej

Jeanette Provencher berättar om arbetet i appen, film, öppnas i nytt fönster

Relaterade nyheter