13 december 2022

40 miljoner från EU till Kronoberg

Den 7–8 december beslutade Strukturfondspartnerskapet att ge drygt 119,5 miljoner kronor i EU-stöd till 17 projekt. Fem av projekten berör Kronoberg och de får tillsammans drygt 40,5 miljoner kronor. Projekten ska bland annat göra företag mer digitala och hållbara, och öka möjligheterna för barn och unga att fullfölja sina studier.

Strukturfondspartnerskapet fördelade nästan 120 miljoner kronor till nya projekt ur EU-programmen för Strukturfonderna i Småland med Öarna 2021–2027. Projekten som berör Kronoberg är Barnens bästa i Alvesta, High Performance Computing for SMF, Smart Utveckling, IoT lab för SMF 2.0, och Småland och Ölands besöksnäring på den digitala kartan.

Det är glädjande att vi i partnerskapet enades om att ekonomiskt stötta fem viktiga projekt för vår regionala utveckling.  Besöksnäringen, som är så framgångsrik i vår region, får nu möjlighet att öka sin digitala förmåga i de små och medelstora företagen i alla tre smålandslänen. Linnéuniversitetet kan genom IoT lab för SMF ge de minsta företagen verktyg att förbättra sin lönsamhet. Detta projekt är en fortsättning på ett tidigare uppskattat samarbete mellan LNU och småföretagen. Genom High Performance computing hjälper LNU de så och medelstora företagen att öka sin tillväxt genom praktiska aktiviteter med stöd av artificiell intelligens (AI), vilket är en viktig nyckel för framtiden, säger Ingemar Swalander (M), ledamot i Strukturfondspartnerskapet.

Barnens bästa i Alvesta, 11,7 miljoner kr ur ESF år 2023–2026

Alvesta kommun ska arbeta med stödjande insatser till 750 barn och unga mellan 13 och 24 år. Målet är att öka möjligheterna för barn och unga att slutföra gymnasiet med fullständiga betyg. Insatser görs också till kommunanställda som ska använda det regionala verktyget Kronobarnsmodellen.

High Performance Computing for SMF, 5,3 miljoner kr ur ERUF år 2023–2026

Linnéuniversitetet ska utveckla små och medelstora företags (SMF) datadrivna förmåga genom kunskapshöjande aktiviteter med stöd av artificiell intelligens (AI), High Performance Computing (HPC). Målet är att företagen ska kunna ta viktiga kliv på sin digitala utvecklingsresa, effektivisera sina verksamheter, minska kostnader och utveckla nya hållbara tjänster och produkter.

Smart Utveckling, 16,9 miljoner kr EU-medel ur ERUF 2023–2026

Almi i Kronoberg vill bidra till att fler SMF vill och kan växa hållbart. Arbetet sker i samverkan med Almi-bolagen i Gotland, Jönköpings och Kalmar län. Målet är att ca 775 företag ska utveckla hållbara affärsmodeller, försäljningskanaler, erbjudanden, effektivisera, digitalisera och generationsväxla. Region Kronoberg, Region Gotland, Region Jönköpings och Region Kalmar län medfinansierar projektet.

IoT lab för SMF 2.0, 5,2 miljoner kr EU-medel ur ERUF, 2023–2026

Ett fortsättningsprojekt där Linnéuniversitetet vill öka små och medelstora företags kunskaper om IoT (Internet of Things eller sakernas internet). Genom kunskapshöjande aktiviteter ska företagen ta viktiga kliv på sin digitala utvecklingsresa. Samtidigt skapas ett nätverk inom IoT där företag som kan dra nytta av varandras kompetens och produkter inom regionen. Region Kronoberg och Region Kalmar län medfinansierar detta projekt.

Småland och Ölands besöksnäring på den digitala kartan, cirka 1,2 miljoner kr EU-medel ur ERUF, 2023–2025

Destination Småland AB vill, tillsammans med Jönköping och Kalmar län, öka den digitala förmågan hos små och medelstora företag inom besöksnäringen i Småland. Projektet ska även öka tillgängligheten av Smålands och Ölands utbud i digitala plattformar och tjänster.

Kort om EU:s strukturfondsprogram för Småland och Öarna

Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) och Europeiska socialfonden + (ESF+) är två finansieringsprogram som ska stötta EU:s regioner att utvecklas. Programmen bygger på EU:s mål inom ramen för sammanhållningspolitiken, och är framtagna av regionerna i Småland och Öarna. Tillväxtverket och Svenska ESF-rådet är förvaltande myndigheter för programmen och ansvarar för exempelvis handläggning av projekten. Vilka projekt som får medel bestäms av de regionala strukturfondspartnerskapen. Det övergripande målet för EU-programmen Småland och Öarna 2020–2027 är hållbar tillväxt, entreprenörskap, ökad sysselsättning, integration, jämställdhet och miljö. Region Kronoberg stöttar aktörer som vill söka medel för att utveckla Kronoberg.

Till information om finansiering 

Relaterade nyheter