19 oktober 2022

Egenmonitorering ska minska risken för havandeskapsförgiftning

Gravida kvinnor som riskerar att drabbas av havandeskapsförgiftning erbjuds nu att själva mäta sitt blodtryck, ta urinprov och svara på frågor om sina symtom – hemma.

Havandeskapsförgiftning kan vara livshotande för både mamman och barnet. I Sverige drabbas runt 5000 gravida kvinnor varje år. Därför erbjuds nu kvinnor i Region Kronoberg att via egenkontroll av sina värden och i nära dialog med vården hinna upptäcka avvikande värden i tid.

Emma Tunér Nyström, samordningsbarnmorska på mödrahälsovården, menar att mödravården behöver nyttja de digitala möjligheter som finns för att frigöra vårdtid.

Vi har ett högt inskrivningsantal per heltidsarbetande barnmorska och vår tid räcker helt enkelt inte till utan att ställa om. Vi vill också vara en förebild när det kommer till patientnära vård och där är egenmonitorering en viktig del.

Att vara gravid och ha förhöjd risk att drabbas av havandeskapsförgiftning kan vara påfrestande och kvinnan kan ibland behöva besöka barnmorskan flera gånger i veckan.

Tack vare att kvinnan nu ges möjlighet att själv mäta sitt blodtryck hemma i lugn och ro blir mätningarna mer rättvisa och kan dessutom utföras oftare. När mätningen är klar lägger kvinnan enkelt in sina värden i en app som barnmorskan sedan läser av, säger Emma Tunér Nyström.

Therese Lindberg, verksamhetsutvecklare för omställningsprogrammet Närmare kronobergaren menar att egenmonitorering är en viktig del i omställningen till nära vård.

Nu kan den gravida kvinnan bli mer delaktig i sin vård och få mer kontroll vilket skapar en ökad trygghet för henne. Hon slipper också ta ledigt från arbetet och resa till och från mottagningen, säger Therese Lindberg.

Egenmonitoreringen möjliggör också att förändringar i hälsotillstånd uppmärksammas tidigare och åtgärder kan sättas in i tid.

Relaterade nyheter