20 december 2022

Ögonkliniken i framkant vad gäller tillgänglighet

I stort erbjuds en god tillgänglighet till vården, men inom vissa verksamheter i specialistvården finns det stora utmaningar, bland annat som en effekt av pandemin. Därav genomförs en samlad insats för att förbättra tillgängligheten, där alla verksamheter i hälso- och sjukvården har i uppdrag att genomföra åtgärder. En av verksamheterna som snabbt uppnått goda resultat är ögonkliniken.

Ögonklinikens idoga arbete visar hur viktigt det är att kontinuerligt jobba med tillgängligheten. Det arbetet kommer verkligen patienterna till nytta! Säger Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Roland Gustbèe.

Ögonkliniken är en klinik med ett högt flöde av patienter, fördelad över Växjö och Ljungby. Före pandemin var väntetiderna rimliga men i och med pandemin blev köerna snabbt allt längre.

Vi är vana att arbeta med våra väntetider då vi har ett stort antal patienter med många kroniker, men när pandemin tog fart var bemanningsproblematiken ett faktum. Sjukfrånvaron hos personal samt att våra 70-plussare inte fick jobba mer, försvårade vår situation, berättar Tina Karlsson, avdelningschef på ögonkliniken.

En nyckel för att komma tillrätta med köerna har varit att engagera medarbetarna i att hitta en lösning.

Det är tufft för alla att vara i en situation med långa väntelistor. Det genererar stress med många samtal. Motivationen hos medarbetarna tror jag vi lyckades skapa genom att engagera medarbetarna i hur:et, att hitta lösningar, menar Ida Gotthardsson, sektionsledare på ögonmottagningen i Växjö.

Erbjudit vård på lördagar

Två huvudsakliga åtgärder under 2022 har varit att köpa vård från andra regioner och att erbjuda mottagningstider och operationer på flertalet lördagar, samt lägga in extrapass i veckorna. Med hjälp av lördagspassen har över 670 extra patienter kunnat tas emot.

Att gå in och jobba har varit helt på frivillig basis, men medarbetarna har varit engagerade och känt ansvar för att tillsammans lösa situationen, så det har gått över förväntan. Patienterna har i sin tur varit väldigt nöjda och för många passar det att komma på lördagar, så det är ytterst få som uteblivit från sitt besök, berättar verksamhetschef Paula Silvert.

Långsiktig planering och kompetensväxling

Ögonkliniken har sedan flera år en produktions- och bemanningsplanering, vilket gett en god kontroll över verksamhet, bemanning, produktionsmål och bättre beslutsunderlag för styrning.

Vi gör regelbundet uppföljningar, går igenom väntelistor och justerar vid behov. Vi har omfördelat och omvandlat besök och har en gemensam väntelista för Ljungby och Växjö, samt haft en hög ambition i att fylla de besökstider som har fått sena återbud, berättar Paula.

Att arbeta med kompetens- och uppgiftsväxling har också varit betydande. Det har bidragit till motivation. Bristen på läkare resulterade i att se över vad andra yrkeskategorier kunde göra av läkarnas arbete.

Några ögonsjuksköterskor har lärts upp för att ta fler återbesök med fotograferingar och kontroller för grön starr, optikerremisser samt att ge injektioner i ögat. De medicinska sekreterarna gör det mesta av det administrativa arbetet och ansvarar för digitala projekt, vilket ger vårdpersonalen mer tid för patienterna, berättar Tina.

Uppnått goda resultat

Vi trodde nog att det skulle ta år att komma ikapp, men under 2022 har vi lyckats förbättra tillgängligheten avsevärt. Vi har kortat ner våra operationsköer från 1,5 år till cirka 3 mån och drygt 90% av våra patienter får tillgång till behandling inom 60 dagar. Det hade aldrig gått utan våra engagerade medarbetare, menar Paula.

Relaterade nyheter