
3 maj 2022
Så kan länets ödehus få liv
Nu finns det en handbok för alla som vill jobba med ödehus och genom det få en levande landsbygd och regional utveckling. Sju av länets åtta kommuner arbetar på olika sätt med ödehus.
Den 27 april diskuterades ödehus och inflyttning på en konferens på Grimsnäs herrgård arrangerad av Lessebo kommun och Region Kronoberg. Totalt deltog cirka 60 personer som arbetar med ödehus, samhällsbyggnad, näringslivs- och landsbygdsutveckling eller inflyttarfrågor i vardagen.
Lessebo kommun har sedan 2020 arbetat för att fler tomma hus ska få invånare. Region Kronoberg har tagit fram en handbok i ödehusinventering. Handboken ska vara ett stöd i hur vi använder obebodda tomma hus och lokaler för att utveckla attraktiva och hållbara miljöer för både privatpersoner och företagare. Det finns tusentals tomma hus som skulle komma i nytt bruk. Men vägen dit kan vara lång och komplicerad. Frågan om ödehus har koppling till flera frågor som är viktiga för utvecklingen i Kronoberg: en levande landsbygd, inflyttning, kompetensförsörjning, hållbarhet, service med mera, säger Camilla Ottosson, regional utvecklingssamordnare.
Handboken beskriver orsakerna till att det finns ödehus och hur husen kan bidra till att få igång flyttkedjorna. Den presenterar framgångsrika strategier, olika aktörers roller och pekar på hur befolkningen av tomma hus och lokaler kan vara en del av en framtida landsbygdsutveckling. Det är Robert Danielsson och företaget Landsbygdsdröm som tagit fram handboken. Danielsson har byggt upp erfarenheter och kunskaper om räddade ödehus genom facebookgruppen ”Jag räddade ett ödehus!” med drygt 30 000 medlemmar och skapat matchningstjänsten Landsbygdsdröm. Danielsson utsågs av riksorganisationen Hela Sverige ska leva till Årets landsbygdsutvecklare 2021.
Handboken har tagits fram i samverkan med länets kommuner. Majoriteten av dem arbetar med inventering av ödehus för att skapa fler bostäder.
Handledning ödehus april 2022, pdf 18 MB, öppnas i nytt fönster
Region Kronoberg kommer att arbeta vidare med ödehus-frågan inom ramen för arbetet med bymässa 2030.
Målet är att blicka framåt mot framtidens hållbara byliv och få fler att se möjligheterna i byn och livet utanför storstäderna. Mässan är en samhällsutvecklingsmässa och ett verktyg för länets aktörer att utforska framtidens livsmiljö och hållbara boende. Projekt ska skapas som sen visas i en vandringsutställning, säger Camilla Ottosson, regional utvecklingssamordnare.
Kontakt

Projektsamordnare i BY2030
- E-post: camilla.ottosson@kronoberg.se
- Telefon: 0767-20 78 13