28 november 2023

24 miljoner från Forte för folkhälsoforskning

Professor Ulf Strömberg, epidemiolog, har tilldelats ett betydande anslag på 24 miljoner kronor från Forte. Denna finansiering är avsedd för att genomföra ett metodinriktat forskningsprogram med titeln "Metoder för att rikta och utvärdera folkhälsoinsatser till invånare i områden där sjukdomsbördan är hög eller deltagandet i organiserad screening är lågt".

Forskarna ska utveckla och implementera metoder för att identifiera områden med störst behov av riktade folkhälsoinsatser samt utvärdera sådana insatser. Insatserna kommer bland annat att handla om delaktighet i screeningprogram för cancersjukdomar och stärka det hälsofrämjande arbetet för barn och ungdomar inom tandvården

Leder riktade insatser till jämlikare och mer kostnadseffektiv hälso- och sjukvård?, det är centrala frågor som våra epidemiologiska metoder ska hjälpa till att besvara, säger projektledaren Ulf Strömberg, professor i epidemiologisk metodik vid Göteborgs universitet och verksam som epidemiolog i Region Kronoberg.

Ska ta fram ett rikstäckande informationssystem

Målet med det 6-åriga forskningsprogrammet som nu tilldelas hela 24 miljoner kronor från Forte är att ta fram ett rikstäckande informationssystem för att kunna göra riktade folkhälsoinsatser – det vill säga identifiera lokalområden med sämre delaktighet och hälsa. Samtidigt ska forskargruppen utveckla metoder för att utvärdera förebyggande och hälsofrämjande åtgärder inom sådana områdena.

Vi kommer att använda oss av såväl nationella som regionala registerdata för att urskilja lokalområden med störst behov. Data från Region Kronoberg kommer att vara av särskilt intresse, säger Ulf Strömberg.

För att skapa en mer jämlik och hälsofrämjande hälso- och sjukvård, är det avgörande att rikta insatser där de behövs som mest och göra bra utvärderingar. Med detta generösa anslag från Forte har vi nu möjlighet att bidra till det.

Ytterligare 3 miljoner från Cancerfonden

Utöver det betydande anslaget från Forte tilldelades Ulf Strömberg under november även ett anslag från Cancerfonden på 3 miljoner kronor för projektet: New methods for targeting and evaluating cancer prevention interventions for people living in neighbourhoods where the burden of cancer is high or the participation in organised screening is low.

Relaterade nyheter