
23 november 2023
Hudkliniken vinner årets Handledarpris
Region Kronobergs handledarpris delas varje år ut till en verksamhet för att uppmärksamma goda handledarinsatser och utveckling av handledaruppdraget. I år vinner hudmottagningen – en liten enhet som gått utanför tradition och organisatoriska gränser för att erbjuda studenterna en helhetlig praktik.
När Åsa Lindvall började som avdelningschef på hudkliniken 2021 tog kliniken inte emot några studerande. För Åsa som har en bakgrund inom intensivvården och som vårdlärare blev det en chock:
”Var är alla studenter” tänkte jag. Det var för mig självklart att ha studenter på en avdelning, säger Åsa Lindvall.
Från detta har Åsa byggt upp en stark handledarkultur på kliniken där samtliga medarbetare antingen redan har eller kommer gå handledarutbildning inom snar framtid, och idag har de över 20 studerandeveckor om året, många prao-elever och 15 ST- och AT-läkare på ett år.
Vi älskar vårt jobb och känner att vi gärna delar med oss av vår arbetsglädje, kunskap och gemenskap. Vi kan ha en eller fem studerande samtidigt. Allt går att lösa även för oss som bara är tio personer i personalen, säger Åsa.
Studenterna som hudkliniken tar emot är främst undersköterskestudenter, medicinska sekreterare, ST- och AT-läkare. Studenterna får under sin praktiktid gå bredvid alla professioner på kliniken för att få en förståelse för allas arbetsuppgifter. Åsa vill att de studerande ska förstå vikten av teamarbete:
Det minskar vi och dom-känslan när man förstår varandras uppdrag och inser att alla är viktiga. Vi har olika uppdrag men vi måste jobba ihop för att det ska bli patientsäkert.
Innovativ lösning för fler examinationsmoment
För att studenterna ska få ta del av så många moment som möjligt har hudkliniken sedan två år ett samarbete med vårdcentralen Centrum där undersköterskeeleverna är tre dagar i veckan på hudmottagningen och två dagar i veckan på vårdcentralen.
Vi föreslog detta för dem och skolan för två år sedan. Det har blivit ett lyckat upplägg för att eleven ska få se och lära sig så mycket som möjligt. Vinsten är också att eleven får se vårdkedjan från primärvården till specialistvården. Vem som gör vad och varför, säger Åsa.
För prispengarna på 50 000 kronor planerar avdelningen att göra något utvecklande för alla i personalen, kanske blir det en gemensam studieresa till våren.
Juryns motivering:
Trots liten enhet, ser man inga hinder i studerandeuppdraget utan tar emot alltifrån prao-, undersköterske- och yrkeshögskoleelever till randande ST-läkare. Det finns ett stort engagemang kring studerande bland samtliga professioner på enheten. All personal har handledarutbildning, man använder handledningsmodeller och man visar vikten av det interprofessionella samarbetet.
På artikelbilden syns Åsa Lindvall, Magnus Johansson (HR-direktör), Anna Pallinder (utvecklingsdirektör) och Jessika Andersén (tf hälso- och sjukvårdsdirektör).