Tre personer står lutade över ett bord med massor av post-it lappar. Det är två män och en kvinna, samtliga kollar ner i bordet och ler.
Inom området Digital arbetsplats har ett lyckat projekt genomförts som frigör tid för vården samtidigt som de säkerhetsställer att rätt kompetens används på rätt sätt.

27 oktober 2023

IT-personal frigör tid för vården

Vårdpersonal ska inte behöva lägga tid på att inventera och uppdatera IT-utrustning. Enligt devisen rätt använd kompetens har IT tagit fram en lösning där specialister åker ut till verksamheterna och avlastar dem.

Det nya arbetssättet har tagits fram genom metoden tjänstedesign, via utvecklingsprogrammet hos Verklighetslabbet.

Först och främst har vi undersökt på vilket sätt vi kan effektivisera inventeringsarbetet och om det från verksamheterna funnits en önskan att utöka samarbetet med oss, säger Emma Nilsson, funktionsspecialist inom Digital arbetsplats.

Det visade sig vid intervjuer och observationer att arbetet med IT-utrustning tar tid från andra arbetsuppgifter.

”Vi har inte kunskap om tekniken. Vi har ju inte en aning om den smartaste lösningen. Vad får det kosta om det ska vara rimligt? Vi måste ju använda expertisen på rätt sätt".

Citatet ovan är ett exempel på hur vårdpersonalen ser på att jobba med IT-lösningar.

Kontaktperson och proaktivt arbete

I det nya arbetssättet kommer verksamheterna ha en kontaktperson från Digital arbetsplats som hjälper verksamheten att arbeta proaktivt med sin tekniska utrustning.

- Det är något båda parterna tjänar på. Verksamheterna får ett närmre stöd och vi lär känna dem och deras behov ännu bättre, säger Emma Nilsson.

Inom projektet har det även tagits fram ett tidsbesparande verktyg vid inventering, där ID-koder på utrustning scannas direkt in i en webbapplikation.

Utvecklingsprojektet har redan börjat ge resultat och verksamheterna som har ingått i det första skedet uppger att tjänsten frigör tid från dem. Tid de kan använda till att exempelvis ta emot fler patienter eller göra andra vårdrelaterade uppgifter.

- Vi har gått ifrån något som upplevts krångligt och tidsödande av dem som gör det sällan i vårdverksamheten till att det nu görs på några få timmar. Det blir också en bra dialog på plats kring övriga IT-frågor som vi kan ta med oss till utvecklingsarbetet inom Digital arbetsplats, säger Mattias Einarsson, teamledare inom Digital arbetsplats.

Verklighetslabbet är en plats där olika aktörer kan mötas kring gemensamma utmaningar i prestigelös samverkan. Här är man nämligen övertygade om att de bästa idéerna och de mest innovativa lösningarna uppstår när offentlig sektor, näringsliv, akademi och länets invånare arbetar tillsammans och ger varandra nya perspektiv på gamla utmaningar.

Verklighetslabbet tillhandahåller ett utvecklingsprogram för verksamheter i länet. Med hjälp av Innovationsguiden, ett metodstöd för att använda tjänstedesign i offentlig sektor, kommer ni att ta er an utmaningarna och utveckla tjänster som bygger på förståelse för användarens behov och upplevelser. Metoden ger förutsättningar för att involvera såväl användare som medarbetare och andra relevanta aktörer i utvecklingsarbetet.

Vill ni utveckla smartare och bättre välfärdstjänster? Har ni en utmaning som ni längtar efter att sätta tänderna i?

Just nu är ansökan för nästa omgång, 2024. Under arbetets gång kommer ni ha tre gemensamma träffar: 31 januari, 20 mars samt 29 augusti 2024, på World Trade Center i Växjö.

Sista anmälningsdag är 10 januari 2024.

Läs mer och anmäl er här

Relaterade nyheter