1 december 2023

Ny forskningsstudie hjälper barnfamiljer i Kronoberg

Genom ett samarbete mellan barnhälsovården och kommunernas budget- och skuldrådgivning ska fler barnfamiljer få hjälp med sin vardagsekonomi. Målet är att undvika att barn växer upp i fattigdom, som i sig är en faktor som kan föra med sig svårigheter även upp i vuxen ålder. Arbetssättet har testats och implementerats framgångsrikt internationellt och utvärderas nu i en nationell studie. I Kronobergs län har hittills verksamheter i Lessebo, Strömsnäsbruk, Markaryd och Ljungby anslutit till forskningsstudien.

Arbetssättet Healthier Wealthier Families pilottestades i Sverige under våren 2021, med tidiga positiva resultat. Det utvärderas nu i större skala, som Kronobergskommunerna är en del av.

Det är väldigt spännande att studien nu också kommer att pågå i Kronoberg. Det är synd att ekonomiska svårigheter är ett så aktuellt samhällsproblem, men det känns desto bättre att kunna använda barnhälsovården som arena för att testa ett konkret arbetssätt att komma åt en del åtgärdbara problem kring barnfamiljernas ekonomi, säger professor Anna Sarkadi, specialistläkare i socialmedicin och huvudansvarig för studien.

Trots att många familjer och hushåll i Sverige idag har fått det bättre ekonomiskt ställt, har alla inte fått det bättre. Man kan se en allt större skillnad mellan olika grupper i samhället.

Inom Kronoberg arbetar barnhälsovården redan förebyggande utifrån Kronobarnsmodellen – för alla barns rätt till goda och jämlika uppväxtvillkor. Att belysa familjers vardagsekonomi är precis som med Healthier Wealthier Families, en viktig del.

Barnhälsovården ställer frågor

Syftet med studien är att testa och utvärdera ett arbetssätt där olika aktörer att arbeta tillsammans för att stötta familjerna. Barnhälsovården ställer frågor om vardagsekonomi till barnfamiljer, vid det besök som de anser passar bäst. Identifieras en risk för ekonomisk svårighet, kan familjer aktivt remitteras till den kostnadsfria kommunala budget- och skuldrådgivningen.

Vi vet att ekonomiska svårigheter riskerar att påverka barns hälsa negativt. De senaste åren med pandemi och ekonomisk kris har slagit hårt mot många barnfamiljer och att i linje med Kronobarnsmodellen samverka med kommuner och andra aktörer i samhället är absolut nödvändigt för att skapa jämlika och goda förutsättningar för barns uppväxt och utveckling, säger Ida Petersson-Schmidt, barnhälsovårdsöverläkare Region Kronoberg.

Målsättningen med studien är att testa ett mer förebyggande arbetssätt, för att minska antalet barn som lever i fattigdom.

Ekonomiska svårigheter eller risker är viktigt att ta tag i så fort som möjligt så att de inte leder till långvariga ekonomiska problem. Lokal samverkan där personer och familjer kan fångas upp tidigt och få rådgivning kring sin ekonomi är därför jätteviktig, säger Anneli Thorsson, budget- och skuldrådgivare i Ljungby och i Markaryd.

Det förebyggande arbetssättet används idag i vår verksamhet för att identifiera ekonomiska risker, öppna upp för samtal kring ämnet och kan leda vidare till samverkan med andra instanser för rätt stöd och hjälp för familjerna, säger distriktssköterskorna på familjecentralerna i Markaryd och Strömsnäsbruk.

Relaterade nyheter