Porträtt där Anna Hartelius Nilsson står framför ett av regionens kontor. Region Kronobergs logga syns i bakgrunden.

30 januari 2023

Regionen vill öka antalet anställda med funktionsnedsättningar

Som en av länets största arbetsgivare vill Region Kronberg ta sitt samhällsansvar och se till alla människors lika rättigheter och möjligheter vid anställningar. Därför har en ny roll tagits fram inom HR, där Anna Hartelius Nilsson arbetar med att öka antalet anställda med funktionsnedsättning inom regionen.

Det är viktigt att vi som offentlig verksamhet är ett gott föredöme som arbetsgivare. Genom att vi arbetar aktivt och avsätter resurser till detta, hoppas vi kunna ge ett bättre stöd till fler personer, säger Mikael Johansson (M), regionstyrelsens ordförande.

Under hösten 2022 anställdes Anna Hartelius Nilsson som har erfarenhet från Arbetsförmedlingen, där hon jobbat med ett program för personer med funktionsnedsättning i behov av extra stöd ut i arbetslivet.

Jag blev varm när jag läste rekryteringsannonsen och förstod tanken med uppdraget, vilket är inkluderande samtidigt som det är utmanande. Att få vara med och bygga upp en struktur från grunden, där mina tidigare erfarenheter kan användas och skapa det inifrån en organisation istället för att intresset kommer utifrån, säger Anna Hartelius Nilsson.

I uppdraget ingår det bland annat att vara en brygga mellan olika aktörer, så väl internt som externt, och fungera som ett stöd för verksamheter och kandidater.

Centrala budgetmedel kommer tillsättas årligen för att förbättra förutsättningarna för olika verksamheter att anställa personer i behov av extra stöd ut i arbetslivet. Efter första anställningsåret är tanken att verksamheterna ska ta över kostnaden och det finns betoningar på hållbara anställningar över tid, med utvecklingsmål som ska kunna möjliggöra en tillsvidareanställning.

Bidra till inkluderande arbetsplatser

Genom större mångfald på våra arbetsplatser ökar också förståelsen för att alla fungerar olika, att alla har olika förutsättningar och behov för en fungerande arbetssituation.

Det handlar om att skapa större tillgänglighet på våra arbetsplatser både vad gäller den fysiska arbetsmiljön och den psykosociala arbetsmiljön, säger Anna och fortsätter:

Förhoppningen är ett mer tillåtande förhållningssätt utifrån ökad kunskap om olika funktionsnedsättningar och hur de kan påverka personers arbetsförmåga och arbetssituation. Då tror jag vi kommer se mer till styrkor och kompetenser, än till det som begränsar.

Rekryteringsprocessen har börjat ta form och redan nu har människor fått chansen till nya arbetslivserfarenheter.  

En person har påbörjat sin introduktion på centrallasarettet i Växjö och nu i början av året börjar tre till, säger Anna.

Relaterade nyheter