
17 oktober 2023
”Sätt inte funktionsnedsättning före kompetens”
Det har nu gått drygt ett år sedan en samordnare anställdes för uppdraget att öka antalet anställda med funktionsnedsättning i behov av extra stöd i ett arbete. Elva har redan fått anställning, sju har påbörjat en arbetsträning inför återgång till arbete och flera är på gång in i organisationen. ”En funktionsnedsättning måste inte innebära en begränsning utan kan vara en tillgång”
Satsningen innebär att jag har ett riktigt jobb. Inte som de jag har haft innan där arbetsuppgifterna har varit påhittade och enbart skapade efter mig – nu är jag en del av något större, säger Alice Letell, administrativ assistent på kanslienheten.
Alice Letell började sin anpassade anställning i början av året, efter att ha sökt tjänsten. Hon uppgav redan i sin ansökan vilka förutsättningar hon hade och framförallt vad hon kunde tillföra i tjänsten.
På grund av cerebral pares och en synnedsättning behöver Alice vissa hjälpmedel och anpassningar men så länge det finns har hon mycket att tillföra sin arbetsplats.
Jag vill visa på att det (funktionsnedsättningen) inte behöver vara en belastning utan att jag kan vara en tillgång till arbetslaget. Jag vill vara med och tvätta bort tabut att hjälpmedel betyder en sämre kompetens.
Genom breddad rekrytering som denna menar Alice även att verksamheter kan få in nya och värdefulla perspektiv:
Det finns många verksamheter som har patienter med funktionsnedsättningar och det här är en chans att få in dessa perspektiv i sina egna arbetslag. Det finns exempelvis ett stort värde i att patienter ser och möter personal som kan relatera till deras situation.
Win-win för medarbetare och verksamhet
Utöver kanslienheten har även verksamheter inom sjukhusvården, primärvården och regionservice sett möjligheter att komplettera sina arbetslag.
Man kan se det ur flera perspektiv; dels ur ett medborgarperspektiv där vi öppnar upp för fler personer att bidra med sin kompetens, komma in på arbetsmarknaden och utvecklas på ett arbete. Dels ur ett medarbetarperspektiv där vi skapar en större förståelse för olikheter på våra arbetsplatser samtidigt som vi får in fler resurser, säger Anna Hartelius Nilsson, HR-specialist, och fortsätter:
Det är en win-win-situation där behov och möjlighet går hand i hand och blir en viktig del i vår kompetensförsörjning.
Arbetet är ett exempel på hur Region Kronoberg lever upp till värdegrunden och visionen: respekt för människan och möjlighet att få växa och påverka.
Detta är ett långsiktigt arbete och min förhoppning och mitt mål är att det ska ses som en självklar del i vår rekrytering. För min del som samordnare handlar det om att fortsätta lära känna verksamheter, nå ut med den här rekryteringsmöjligheten och fortsätta stärka samverkan, säger Anna Hartelius Nilsson.
Fakta
Under hösten 2021 beslutade Region Kronobergs personalutskott att öka antalet anställda med funktionsnedsättningar inom våra verksamheter.
”Som en av länets största arbetsgivare tar Region Kronoberg sitt samhällsansvar genom att anställa fler personer med funktionsvariationer.”
Beslutet vilar på FN´s konvention om lika möjligheter och rättigheter för personer med funktionsnedsättning i arbetslivet. Uppdraget är en självklar del i Region Kronoberg s värdegrund ”Respekt för människan”, och bidrar till social hållbar utveckling samt till att fånga upp värdefull och viktig kompetens.
En samordnare, Anna Hartelius Nilsson, finns på plats för att hålla ihop uppdraget över tid och för att samordna samverkan mellan olika aktörer; både internt och externt. Samordnaren kan även vara ett stöd under praktiker, arbetsträningar och befintliga anpassade anställningar.
Läs vår första nyhet om när satsningen tog fart, för ett år sedan.