Representanter från Ljungby kommun, Region Kronoberg och Campus Ljungby möter personal från regeringskansliet. Magnus Gunnarsson, kommunalråd Ljungby, Anna Zelvin (KD), vice ordförande regionstyrelsen, Josephine Jernberg, projektledare, Campus Ljungby, Lotta Persson, regeringskansliet, Martin Myrskog, regiondirektör, Anders Teljebäck, särskilt utredare regeringskansliet, Mikael Johansson (M), regionstyrelsens ordförande, Jennie Vidal, kommundirektör Ljungby kommun, Joakim Karlsson, VD Ljungbybostäder, Camilla Denker, socialchef Ljungby kommun, Thomas Davidsson, Högskolan i Halmstad.

2 oktober 2023

Stor potential i närmare samarbete mellan kommun och region

Hälsodata som samlats in inom projektet God och nära vård, som drivs av Ljungby kommun, Region Kronoberg och Campus Ljungby, visar att lika mycket vård utförs inom kommun som region när det gäller målgruppen som är 65 år och äldre.

Det är inom delprojektet om informationsdriven vård som man i höst avslutat etapp 1. Hälsodata från både Ljungby kommun och Region Kronoberg har delats i en gemensam analysplattform och analyserats. Syftet har varit att kartlägga invånarens vårdresa över organisationsgränserna. 

Att kartlägga den gemensamma vårdresan gör att vi med hjälp av AI-baserade analyser och metoder kan föreslå rätt insats till rätt person i rätt tid, säger regiondirektör Martin Myrskog.  

Nya gränsöverskridande samarbeten

Resultatet visar att lika mycket vård utförs inom kommun som region när det gäller målgruppen som är 65 år och äldre.  

Här ser vi att vi tillsammans mellan våra organisationer kan hitta nya vägar för att arbeta mer förebyggande för att skapa bättre livskvalitet för våra invånare i Ljungby kommun, säger Jennie Vidal, kommundirektör i Ljungby.

Nu kommer en gemensam analysgrupp bestående av olika professioner inom Region Kronoberg och Ljungby kommun fördjupa sig i underlaget för att identifiera förbättringsområden som på sikt kan minska antalet vårdkontakter och ge bättre sammanhållen och individanpassad vård för invånaren. Detta förväntas innebära nya gränsöverskridande arbetssätt med målet att vården organiseras efter patientens behov på bästa möjliga sätt. 

Nationellt allmängiltig data

Regeringskansliet och Sveriges kommuner och regioner (SKR) följer med spänning utvecklingen av projektet då det aldrig tidigare har förts samman hälsodata mellan kommun och region. Lördagen den 28 september var representanter från regeringskansliet på besök i Ljungby för att ta del av resultatet.

Det mest intressanta är att projektet ger ett konkret exempel på hur utökad samverkan kan lösa komplexa samhällsproblem. Det är också intressant att datan är så allmängiltig att den kommer att kunna användas på nationell nivå. Både data och metoden som använts är sådana att vi kan dra slutsatser på nationell nivå utifrån resultaten vi sett här, säger Lotta Persson från regeringskansliet.

Läs mer om projektet hos Ljungby kommun, öppnas i nytt fönster

Relaterade nyheter