
11 december 2023
Utvärdering av Verklighetslabbet: framgångar och framtidsutsikter
Under året har Region Kronoberg gjort en utvärdering av Verklighetslabbet, något som funnits med i planen hela tiden för att följa upp hur projektet mottagits och hur det ska leva vidare.
Jag tycker att utvärderingen har gett en bra bild över vad Verklighetslabbet har uppnått under de här relativt få åren som de har varit igång. Man får vara medveten om att delar av perioden har bestått av en pandemi med allt vad det har inneburit av begräsningar – då tänker jag främst på konstaterandet att man har haft svårigheter att nå ut till näringslivet, säger Annika Magnerot, verksamhetschef för folkhälsa och social utveckling (däribland Verklighetslabbet).
I utvärderingen finns slutsatserna att Verklighetslabbets aktiviteter har varit ändamålsenliga men att verksamheten inte på egen hand har rådighet över att skapa en utforskande och förändringsbenägen kultur. Vilket Annika Magnerot menar är en viktig insikt att ta med sig i det fortsatta arbetet framåt för alla stödjande system.
Ytterligare tankar från mig är att Verklighetslabbet arbetar med hållbar regional utveckling som grund och där quadruple helix är en bärande del – där samverkan mellan näringsliv, universitet/högskola och offentlig sektor är en hörnsten i det svenska innovationssystemet. Medan det övriga innovationsstödjande systemet i regionen delvis har ett annat uppdrag. Båda behövs och kompletterar varandra på ett utmärkt sätt, säger Annika Magnerot.
Förväntningarna med utvärderingen är att den centrala ledningen nu har underlag att kunna fatta ett väl underbyggt beslut om Verklighetslabbets framtid.
Tills vi fått ett nytt beslut på plats kommer verksamheten fortsätta som tidigare. Vårt mål är att fortsätta utveckla Verklighetslabbet och vårt utbud för att kunna möta behovet på bästa sätt, säger Lone Larsen, utvecklingsledare på Verklighetslabbet.